avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca si concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca si concediu de odihna

Buna ziua, am o problema privind desfacerea unui contract de munca in timpul concediului de odihna legal, ba chiar in ultima zi de lucru! Am fost angajata ca si secretara la un liceu incepand cu 01.09.2011. In data de 11 iunie 2012 am inaintat o cerere catre directorul institutiei prin care solicitam incetarea activitatii, prin acordul partilor (conform art. 55 litera b din Legea 53/2003), incepand cu 11 iulie 2012. Cererea mi-a fost aprobata. Tot atunci am solicitat efectuarea concediului de odihna aferent timpului lucrat (conform calculelor 21 de zile din 28) inainte de a-mi inceta contractul colectiv de munca. Am anexat cererea de concediu de odihna pentru perioada 12 iunie 2012 - 10 iulie 2012, cerere care a fost aprobata. Acum doua luni am solicitat acestei institutii o adeverinta cu salariul, sporul de vechime si perioada in care am fost angajata acolo necesara pentru dosarul de pensionare. Dupa doua luni in care am fost purtata si amanata mereu, mi s-a eliberat o adeverinta din care reiese ca mi-a fost desfacut contractul de munca incepand cu data de 11 iunie 2012 (zi in care eu lucram!). La sesizarea mea, raspunsul secretarei si a contabilei sefe a fost ca mi s-a platit concediul de odihna anticipat la lichidarea lunii iunie (lucru pe care eu nu l-am solicitat) si ca am fost si in concediu si acesta a fost si platit (?!), iar desfacerea contractului s-a efectuat cu data in care a fost inregistrata cererea. Intrebarea mea este cui ma pot adresa pentru aceasta problema? Directorul institutiei si contabila sefa din perioada mentionata nu mai lucreaza la acea scoala. Decizie cu desfacerea contractului de munca nu am primit de la ei si-mi spun ca nu o gasesc in arhiva. Am fost inspirata ca am facut copii dupa cererea de incetare a activitatii si dupa cererea de concediu de odihna pe care exista aprobarea fostului director cu semnatura si stampila institutiei. Mi s-a mai spus ca nu aveam dreptul la concediu de odihna de 21 de zile, desi in contractul colectiv de munca este trecut 28 de zile la care am dreptul si ca pentru perioada 01.09.2011-31.12.2011 trebuia sa-mi iau concediu in decembrie, ca nu se raporteaza pentru anul urmator. Pentru personalul nedidactic concediul de odihna se calculeaza si se programeaza pe an calendaristic sau scolar? Dar si asa, asta nu justifica faptul ca mi s-a desfacut contractul de munca la data respectiva. Plus ca mereu mi se spunea ca acest concediu de odihna mi s-a platit. Dar este vorba de concediu de odihna care oricarui salariat i se plateste, nu e vorba de concediu fara plata! Va rog sa-mi dati un sfat, incotro sa-mi caut dreptatea? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:12, 19 Septembrie 2016
elenaardelean a scris:

.....Intrebarea mea este cui ma pot adresa pentru aceasta problema? Directorul institutiei si contabila sefa din perioada mentionata nu mai lucreaza la acea scoala. Decizie cu desfacerea contractului de munca nu am primit de la ei si-mi spun ca nu o gasesc in arhiva. Am fost inspirata ca am facut copii dupa cererea de incetare a activitatii si dupa cererea de concediu de odihna pe care exista aprobarea fostului director cu semnatura si stampila institutiei. Mi s-a mai spus ca nu aveam dreptul la concediu de odihna de 21 de zile, desi in contractul colectiv de munca este trecut 28 de zile la care am dreptul si ca pentru perioada 01.09.2011-31.12.2011 trebuia sa-mi iau concediu in decembrie, ca nu se raporteaza pentru anul urmator. Pentru personalul nedidactic concediul de odihna se calculeaza si se programeaza pe an calendaristic sau scolar? Dar si asa, asta nu justifica faptul ca mi s-a desfacut contractul de munca la data respectiva. Plus ca mereu mi se spunea ca acest concediu de odihna mi s-a platit. Dar este vorba de concediu de odihna care oricarui salariat i se plateste, nu e vorba de concediu fara plata! Va rog sa-mi dati un sfat, incotro sa-mi caut dreptatea? Multumesc.

1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a din HG 500/2011 , solicitati in scris angajtorului sa va comunice decizia incetare a c.i.m.

2. Dupa primirea acesteia, depuneti contestatie la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

3. CO se acorda pe an calendaristic , nu pe an scolar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna vs condeciu medical rodica1234 rodica1234 conform CCM in anul 2012 am de efectuat 21 zile de concediu odihna, din care am efectuat 11 zile. Datorita faptului ca am ramas insarcinata ,incepand cu 19 nov ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca daniela43 daniela43 Buna ziua. doresc sa stiu daca este legal atunci cand esti in concediu legal de odihna sa ti desfaca contractul de munca. In perioada cand eram in concediu de ... (vezi toată discuția)
Cerere de concediu neaprobata mi_prejmer_scoala mi_prejmer_scoala Suntem la sfarsit de an scolar si voi depune cererea de concediu de odihna la secretariat. Pentru ca mi-am exprimat \"libertatea\" de a pleca in concediu de ... (vezi toată discuția)