avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatia copilului fata de intretinerea parintelui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatia copilului fata de intretinerea parintelui

buna ziua.
+o persoana (50 ani) a facut un accident vascular cerebral si de 3 saptamani este imobilizat la pat intr-un spital in romania, fara a putea sa se miste si fara a i se dea sperante de revenire. nu se poate descurca singur, fiind dependent de ajutorul unei persoane.
+nu are venituri si nu a contribuit la sistemul de pensii din romania. este divortat, are un copil major si un frate care locuieste in alta tara. pe fratele sau nu il intereseaza, iar copilul nu are posibilitatea materiala sa-l intretina, avand ca venit salarul minim pe economie.
+ tatal copilului nu a platit niciodata pensie alimentara si nu a ajutat in niciun fel la cresterea si educarea lui. pana acum un an, tatal a petrecut ulttimii zece ani in afara tarii fara a tine legatura cu copilul. nu cred ca are posibilitatea de a obtine pensie nici din tara in care este rezident.
+dosarele pentru pensia de boala si de handicap solicita si actul de externare din spital, iar internarea intr-un azil de stat nu se poate face fara acestea (in conditiile in care si aici ar mai trebui completata o suma lunara de aproape 300 lei pe luna) iar in unul privat nu are posibilitatea de a plati (pentru persoane imobilizate minim 2000 lei pe luna incluzand si medicamente). demersurile de internare intr-un azil de stat dureaza mai mult de 60 zile, dar din momentul in care a fost externat, iar raspunsul poate fi si negativ.
+ avand in vedere ca pentru externarea lui se fac presiuni din parte spitalului asupra copilulii, sa-l ia pe tatal sau din spital, pe motiv ca are obligatii legale de intretinere a lui, va rog sa-mi spuneti daca din punct de vedere legal copilul are obligatii in acest sens si care sunt acestea, sau daca exista si posibilitatea de a-l lasa in grija statului. ce se intampla daca copilul nu il ridica din spital?
multumesc
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2016
ali18ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cici Radoi , Alte profesii 06:58, 27 Septembrie 2016
Obligatia de intretinere nu este conditionata de reciprocitate, asadar parintele poate dobandi intretinere de la copilul sau independent de aceea ca a acordat la randul sau intretinere acestuia. Conduita parintelui poate afecta obligatia descendentului la suportarea intretinerii numai in cazul in care se incadreaza in criteriile prevazute de art.526 alin.1 Noul Cod Civil.

Modul de participare a copiilor majori la cheltuielile suplimentare în favoarea părinţilor şi cuantumul acestora se determină de instanţa judecătorească, într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părinţilor şi a copiilor, de alte circumstanţe importante.

Instanţa judecătorească este în drept să elibereze copiii majori de participarea la cheltuielile suplimentare în favoarea părinţilor dacă se va stabili că aceştia s-au sustras de la îndeplinirea obligaţiilor părinteşti faţă de aceşti copii, chiar şi în cazul când copiii plătesc pensia de întreţinere.

Conform art. 521 Cod Civil, copii sunt obligati sa-l intretina pe parintele aflat in nevoie proportional cu mijloacele pe care le are fiecare.

Conform art. 516 Cod Civil, obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
avand in vedere faptul ca, copilul are aceste obligatii de intretinere a parintelui, pentru ca tatal sa sa poata fi ingrijit (acesta fiind imobilizat la pat si nu poate vorbi), va fi necesar sa-l duca in casa in care tatal sau a locuit (macar pana va putea fi internat intr-un azil de stat, neavand posibilitatea financiara pentru unul privat), astfel va rog sa-mi spuneti care este modalitatea legala prin care poate intra in casa, in conditiile descrise mai jos.
-copilul este major si locuieste cu mama sa de care tatal sau a divortat de 15 ani si nu are posibilitatea sa-l aduca in locuinta mamei. venitul copilui este un salar minim pe economie.
-casa in care tatal sau a locuit in ultimul an de cand se afla in romania este pe numele bunicului sau (tatal tatalui sau) care este decedat. nu s-a facut succesiune, bunica a decedat si ea, ramanand 2 copii mostenitori directi (tatal sau si fratele lui care e si unchiul copilului).
-unchiul copilului a incuiat casa, nu a lasat nicio cheie copilului, a plecat din nou in strainatate, nefiind deacord ca fratele lui sa fie dus in casa parinteasca ca sa fie ingrijit (si nici nu a sprijinit financiar alta varianta macar pana la internarea intr-un azil de stat).
-niciun notar nu a fost de acord sa mearga la spital ca tatal sa faca o imputernicire pentru copil, considerand ca in starea de sanatate a tatalui, e posibil ca acesta sa nu mai aiba discernamant.
-numirea copilului ca tutore sau curator pentru tata se poate face numai prin instanta, acest lucru necesitand timp.
astfel revin la intrebarea de mai sus. mai mult, avand in vedere faptul ca tatal va fi externat in cateva zile, copilul are dreptul sa sparga lacatul si intra prin forta in casa, pentru a crea conditiile in care sa poate fi ingrijit tatal si sa permita unei persoane care il va ingriji sa locuiasca acolo, fara a avea probleme legale? (sau alte variante care sa se poata rezolva urgent si legal)
multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2016
ali18ro, utilizator
Nu aveti cum sa spargeti lacatul si sa patrundeti acolo fara sa aveti neplacesri.
Daca il lasati in spital, statul va trebui sa se ocupe de el. Mai departe, acesta are de unde recupera o parte din cheltuiala, luandu-i acea cota. Daca va da in judecata, ii veti plati maxim 1/4 din salariu si asta pana veti avea copiii dvs sau pana si mama va avea nevoie de intretinere.
nu va obliga nimeni sa il luati si la usa nu vi-l aduce.
-in ultimele 6 luni spitalul a facut plangere penala la 3 persoane, pentru abandon de familie (pentru 2 mame abandon copil si unei doamne pentru abandon mama) si a lasat in fata usii adresei la care domiciliau apartinatori, 4 bolnavi ,dintre care unul bolnav psihic. este adevarat ca toti se puteau deplasa, iar in cazul de fata nu se poate deplasa. plangerea penala a fost facuta in paralel cu actiunea civila pentru recuperarea cheltuielilor de spitalizare (care in situatia lui sunt de 400lei/zi). astfel ca nu cred ca e cea mai buna solutie sa fie lasat in spital. pe de alta parte are dreptul sa fie dus in casa la care are si el dreptul ca mostenitor, dar nu ma pricep care e forma legala. daca ar exista o forma sa se ocupe statul chiar daca ar lua partea lui de casa (jumatate) ar fi rezolvata problema, dar mi s-a spus ca nu e posibil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2016
ali18ro, utilizator
Comportamentul necorespunzator Art. 526
(1) Nu poate pretinde intretinere acela care s-a facut vinovat fata de cel obligat la intretinere de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri.
(2) Acela care se afla in stare de nevoie din culpa sa poate cere numai intretinerea de stricta necesitate.
abandonul de familie se constata in urma cercetarii penale, nu e de ajuns sa vi se faca plangere ca sa fiti vinovat intr-adevar.
Nu aveti unde sa il duceti si nici cu ce il intretine, nu stiu daca realizati.
Mergeti si vb la primarie si vedeti ce solutii sunt.
In mod legal, ar trebui sa il puneti sub interdictie sa ii deveniti turore, pana atunci se numeste un curator special.
In numele tatalui puteti cere partaj de folosinta pt casa, apoi sa platiti pe cineva sa stea cu el. Toate astea costa, iar tatal trebuie sa si manance si sa mai va intretineti si dvs. Cu ce ?
Daca il lasati acolo statul trebuie sa se descurce intr-un fel, apoi recupereaza cheltuielile de la debitor si va poate obliga sa ii dati pensie pe dvs 1/4 si apoi si pe frate.

Alte discuții în legătură

Copil obligat sa intretina parintele jaguarxkr jaguarxkr Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Parintele, a divortat de mama naturala a copilului cand acesta avea varsta de 11 ani. Parintele s-a recasatorit si a dus ... (vezi toată discuția)
Obligație fiu fata de parinte Lascu Adriana Lascu Adriana Bună ziua, În cazul în care fiul este pensionat pe caz de boala în urma unui accident de munca și tatăl acum este bolnav psihic și nici nu se mai poate ... (vezi toată discuția)