avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Somatie plata
Discuție deschisă în Executare silită

Somatie plata

Buna ziua

Situatia este cam asa. In 2007 am luat un credit de la Raiffeisen. In 2011 am ramas fara loc de munca si am intrat in imposibilitate de plata. Cand m-am reangajat am mers la banca pentru a relua platile dar contractul era cesionat deja catre KRUK. Nu am primit nici o instiintare de la ei, nu am semnat pentru primirea nici unui document de la ei pe motivul ca locuind cu chirie adresa din CI nu era cea reala.
In anul 2013 primesc la locul de munca acea poprire pe salariu in urma unui dosar de executare silita. Angajatorul a retinut 1/3 din salariu si l-a virat corespunzator. In momentul in care am aflat de acea executare silita era deja prea tarziu sa mai fac vreo contestatie.
In 2015 am intrat in concediu crestere copil iar platile pentru acea executare nu au mai fost facute.
Intre timp mi-am rezolvat probleme cu domiciliul etc.
Ieri am primit, in cutia postala, somatie de plata pentru acea executare cu suma actualizata la care este anexat contractul initial de credit cu Raiffeisen cu termen de plata de 1 zi, daca nu vor proceda la executarea silita (nu au mai facut-o odata?)

Intrebarile mele ar fi
Este normala actualizarea sumei?
Nu ar fi trebuit anexat hotarirea judecatoreasca finala pentru executarea silita?
Ce as putea sa sa fac eu in acest caz pentru a evita viitoare probleme?
Sa iau legatura cu executorul in cauza si sa-l informez ca platile vor fi reluate dupa terminarea CCC,
Sa depun o suma modica in acel cont si sa specific la depunere ca este pentru acea executare.
Se poate extinde aceasta executare silita asupra membrilor familiei (sotie) daca inainte de stabilirea la noul domiciliul (anul acesta) a fost intocmita o Conventie Matrimonila - Regimul separatiei de Bunuri?

As putea invoca ceva in genul legii 544/2001 (am inteles ca se aplica numai institutiilor publice) prin care sa-i determin pe cei de la KRUK sa-mi trimita o copie a tuturor documentelor privind acest credit?
Sau eventual o actiune in instanta care sa aiba acest rezultat?

Va multumesc

Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2016
CristiBH, utilizator
Cel mai recent răspuns: CristiBH , utilizator 15:10, 26 Septembrie 2016
Singura șansă de câștig real este prescripția. Pentru orice altceva doar se întârzie inevitabilul și se ajunge la o sumă de plată mai mare, plus onorariu de avocat, pentru ambele părți.

Rectific, Incheierea de Incuviintare a Executarii Silite este de fapt din 08.03.2013 si nu 2015 cum am scris mai sus. Greseala mea

In perioada 2013 - 2015 am avut poprire pe salariu pentru aceasta executare. Nu am avut contul bancar poprit, Se pare ca s-au adresat direct la locul de munca. Avand in vedere ca s-au efectuat plati, banuiesc ca o prescriptie nu poate fi invocata.

Cesiunea a fost facuta undeva pana in 04.2011. In acea luna am mers eu la banca respectiva pentru a deschide un card de salariu. Am vrut sa aflu si care este situatia creditului si sa incep sa fac plati in continuare. Mi-au spus doar ca nu mai am nici o obligatie catre ei si ca acel credit a fost inchis. Consilierul respectiv nu a stiut sa-mi spuna exact ce s-a intamplat cu acel credit. M-am gandit ca l-au trecut pe pierderi bancare sau ceva.

Revelatia a venit in mai 2013 cand m-au informat de la locul de munca de poprirea pe salariu, cand mi-am zis: Acolo era creditul ala!!

In concluzie, ca sa fie o imagine de ansamblu:

Banca, daca ar fi vrut sa ma informeze cu privire la cesiune, ar fi putut face acest lucru oricand incepand cu 04.2011.
Firma de recuperari, cel mai probabil, a tot trimis notificari pe adresa din CI. Aceasta adresa nefiind reala, acele notificari nu au ajuns la mine.

Din punctul meu de vedere, eu nu am primit nimic.
Din punctul lor de vedere, ei au trimis notificari sau orice altceva au mai trimis.

Sa cer acum nulitatea executarii pe motivul ca nu am fost informat de cesiune mi se pare un pic riscanta deoarece eu nu stiu exact ce notificari au trimis cei de la firma de recuperari.
Ei pot face dovada ca au trimis informarea, ca eu nu am primit-o ... asta-i altceva.

Nu cred ca tipul de contestatie sugerat este o solutie reala.

Am sa ma rezum doar la aspectul executarii silite. Cel mai probabil se va intampla.

Toate bunurile familiei nu mai exista din Ianuarie, anul acesta.
Nu au fost transferate unei alte persoane, pur si simplu nu mai sunt. Sa zicem ca am pus un punct si am luat totul de la capat. De la acea data, intre mine si sotie a intervenit acea schimbare de regim matrimonial - regimul separatiei de bunuri, toate investitiile actuale fiind facute de sotie, in numele ei.
Ea nu este parte in contractul cu banca.
Exceptand conturile bancare, ale mele personale, pe care vor pune poprire si 1/3 din salariu, atunci cand voi termina concediul de crestere copil, ce altceva vor mai putea executa?

Pentru a evita tipul de executare despre care se tot vorbeste cu jandarmerie si alte organe de impunere a fortei in lipsa creierului (in somatia actuala nu este nicaieri specificat ca vor face uz de asa ceva), dat fiind faptul ca fizic nu au ce bunuri sa execute in acest moment, considerati oportuna o informare a executorului precum ca plata va fi reluata in momentul reinceperi activitati in munca?

Pot solicita suspendarea executarii pana in momentul reincadrari in munca? Daca da, pentru acea perioada se vor mai calcula dobanzi?

Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2016
CristiBH, utilizator
Pentru cazul dumneavoastră nu au voie să calculeze dobânzi, pe vechiul cod civil cesiunea de creanțe nu se putea face cu tot cu dreptul la dobândă. au dreptul doar la dobânda legală.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
CristiBH a scris:


Ieri am primit, in cutia postala, somatie de plata pentru acea executare cu suma actualizata la care este anexat contractul initial de credit cu Raiffeisen ...


Ceva ce am scris chiar in deschiderea acestei discutii.

Ca tot sunt in CC si am timp am citit una-alta si mi-a atras atentia mentiunea de pe somatia de plata: Anexam la prezenta somatie documentele: Titlu executoriu

Potrivit art. 1396 din vechiul Cod civil, aflat in vigoare in momentul cesiuni contractului meu de credit, vinderea sau cesiunea unei creanţe cuprinde accesoriile creanţei, precum cauţiunea, privilegiul şi ipoteca dar nu si caraterul executoriu al creantei.

Insasi clauza din contract specifica ca banca poate ceda creantele si nu contractul in sine.

Asta ar insemna ca la momentul respectiv banca a vandut de fapt datoria mea nu si contractul de credit investit cu formula executorie.

Executarea silita ar fi trebuit facuta de Kruk in numele sau si nu in baza contractului meu cu banca.

Gresec?

Il pot notifica pe executor sa suspende benevol procedura de executare silita?
Argumentele ar fi ca
- intre mine si kruk nu exista nici un fel de intelegere sau accept al cesiuni. Si daca ar fi existat, acea intelegere nu ar fi avut caracter executoriu. Conform legii "Contractele de credit, inclusiv contractele de garanţie reală sau personală, încheiate de o instituţie de credit constituie titluri executorii." Kruk nu este o institutie de credit. Chiar daca repet, orice intelegere as fi facut cu Kruk, nu ar fi avut caracter de titlu executoriu.
- contractul de credit dintre mine si banca si-a incetat efectele atunci cand banca a cesionat obiectul contractului, respectiv datoria acumulata la data cesiuni.
Utilizarea de catre Kruk a acestui contract ca titlu executoriu sau utilizarea oricaror prevederi contractuale prevazute in acel contract in interesul sau reprezinta de fapt o incalcare a legi.

Chiar i-as spune spune ca in caz contrar il voi actiona pe el in instanta pentru ca in calitate de executor judecatoresc a permis incalcarea legii.

Chiar am nevoie de ceva solutii, asa gratuite, sa mai trag un pic de timp, pana cand se rezolva si voi putea deschide actiune in instanta - vezi
www.avocatnet.ro/content/for...




Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2016
CristiBH, utilizator
Avand in vedere cele mentionate mai sus:

Este legal ca firma de recuperari sa foloseasca contractul de credit ca titlu executoriu?

Este posibila oprirea executarii silitie doar prin notificarea executorului?

Daca nu, si trebuie depusa contestatie la executare atunci:

Contestatia trebuie depusa doar la Judecatoria ce a emis incuviintarea executarii?

Este posibila obtinerea unei amanari la plata taxei de timbru (sau cum se cheama) avand in verede ca sunt in Concediu Crestere Copil si datorita unui transfer de dosar dintr-un judet in altul, luna aceasta nu am primit indemnizatia?

Cred ca pot obtine de la AJPIS un document care sa ateste acest lucru.

As avea nevoie de un raspuns concret

Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2016
CristiBH, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie executare silita Cata2010 Cata2010 Buna ziua si va multumesc inca de la inceput pentru timpul acordat pentru a citi aceasta postare .vin catre dumneavoastra cu o speta destul de complicata si ... (vezi toată discuția)
Executare silita Dana_Abarjan Dana_Abarjan Buna ziua, Am nevoie de un sfat. Am facut un credit in 2008 de 17.000 de lei la BCR, din care am platit 9.600 de lei, dar am ramas fara loc de munca in ... (vezi toată discuția)
Restante credite bancare luiza78 luiza78 Buna ziua, In situatia in care informarea privind achitarea creditului restant la banca X soseste regulat din partea societatii Y de recuperare creante ce ... (vezi toată discuția)