Va rog sa ma ajutați dintr-o problema legata de pensia alimentara.Am divorțat in anul 2013 ,mi sa stabilit pensia alimentara 25% din venituri,fiul meu este student dar este si angajat cu carte de munca de peste un an.Este in regula sa mai plătesc si daca nu ce trebuie sa fac?.Va mulțumesc anticipat.
Dacă fiul dvs obține din muncă venituri suficiente pentru întreținerea sa nu trebuie să mai plătiți pensia de întreținere. Oricum, dacă în hotărâre scrie că pensia se plătește până la majorat, fiul dvs trebuie să vă acționeze în judecată pentru a primi în continuare pensia de întreținere.
În baza art. 531, alin. 1 cod civil aveți posibilitatea să formulați o acțiune de reducere sau sistare a pensiei de întreținere (începând cu data cererii).
Exista o hotarare judecatoreasca, prin care este stipulata obligatia legala de intretinere?
Obligatia legala de intretinere a majorului subzista pana cand acesta implineste 26 de ani.
Daca exista o hotarare judecatoreasca, adresati-va instantei de tutela, in vederea sistarii obligatiei legale de intertinere, invocand faptul ca fiul dumneavoastra este angajat, cu formalitati legale.
Daca obligatia legala de intretinere nu este confintita intr-o hotarare judecatoreasca, puteti sa nu remiteti fiului dumneavoastra sume de bani, cu titlu de pensie de intretinere.
Pensia de intretinere poate fi sistata, nu este intrunita starea de nevoie, intrucat fiul dumneavoastra obtine venituri salariale, dintr-o activitate remunerata.
Pensia de intretinere este datorata majorului, in situatii de exceptie, cand face dovada ca studieaza( neavand relevanta forma de invatamant aleasa ) si nu obtine venituri.
Starea de nevoie este determinata de lipsa veniturilor.
Pensia de intretinere este acordata majorului, pentru a fi desavarsita pregatirea profesionala a acestuia, existand , de asemenea, conditia de a fi in incapacitate de a -si asigura singur subzistenta .
(ambele cerinte imperative ale legii trebuie intrunite in mod cumulativ ).