Saptamana trecuta m-am confruntat cu o situatie nefericita pentru mine, dar care nu este ceva nou pentru societatea noastra.
Se intampla luni dimineata, cu forte noi pentru o noua saptamana de munca cu optimism ma indrept spre parcarea unde am lasat masina sa merg catre serviciu.
Cand ma apropii observ sub stergatorul parbrizului un biletel, primul gand a fost ca am ocupat locul de parcare cuiva si acel bilet era o amenintare cu siguranta. Il citesc si aflu ca, portbagajul masinii este avariat si trebuie sa ma prezint la sectie nr x pentru lamuriri, semnat agetul de politie.
Merg repede sa vad ce s-a intamplat si .. haionul portbagajului era distrus prin indudare. (am aflat costul reparatiei ulterior: 800 Lei)
Merg la sectie, acolo ma preia un agent care se ocupa de dosar. Bineinteles ca nu am primit explicatii concrete despre actiunea care a avut loc ci doar o povestire pe scurt completata de niste banuieli. Un individ de 22 de ani, drogat, a lovit 2 masini printre care si a mea. Mentionez ca pe vopseaua masinii se gaseau si peste de sange.. multisoare. Despre asta nu a stiut ce sa imi spuna.
Faptul care m-a deranjat a fost ca domnul agent de politie nu a avut spiritul justitiar si nu a dorit sa ia intiativa de a rezolva problema. In permanenta mi-a indus ideea ca acel tanar nu va avea bani sa-mi despagubeasca dauna produsa... ca daca il voi da in judecata va fi o intreaga aventura de stat la cozi, hartii, termene de asteptat etc si mai bine ma las pagubas si mi-o repar singur.
In final am depus o plangere impotriva individului mentionand ca doresc sa-mi fie despagubita dauna creeata si in acest fel imi voi retrage plangerea. Fiind luni domnul politist mi-a promis ca pana la finalul saptamanii il va aduce pe individ la sectie (l-au identificat chiar atunci noaptea) spunandu-i ca imi retrag plangerea daca plateste distrugerea.
Bineinteles ca nu am mai primit nici un telefon de la domnul agent in saptamana aceea. Legal in termen de 30 de zile voi primi acel raspuns (sper ca nu spun prostii), insa a fost o promisiune facuta de el ca ma va contacta in acea saptamana.
Acum vine intrebarea:
Cum ma sfatuiti sa procedez? Reparatia oricum o voi face zilele acestea, insa voi pastra chitanta pentru a-i dovedi. Am si poze pe telefon cu distrugerea comisa.
Sa-l dau in judecata pentru distrugere? Am castig de cauza? Ce cheltuieli de judecata sunt?
800 de lei nu este o paguba materiala chiar atat de mare insa de ce sa platesc din buzunarul meu?
Buna ziua,
Reparatia va trebui sa o faceti dumneavoastra si sa pastrati bonurile.
Telefon de la agent? Pentru?
Se va deschide un dosar penal, va duras ceva timp (30 de zile? de unde acest termen?) pana se va derula, daca se va constata ca acea persoana are discernamant si vinovatie se va merge in instanta si in 1 - 3 ani se va da o solutie.
Poate veti primi dreptul la despagubire si cand veti merge sa-i executati bunurile veti constata ca nu are nimic pe numele lui.
Multa bafta!
Este hazardat sa ne pronunutam daca veti recupera prejudiciul in conditiile in care ati fost informat ca autorul este Un individ de 22 de ani, drogat,,respectiv chiar daca veti obtine hotarare judecatoreasca favorabila va puteti confrunta cu situatia ca autorul sa nu fie solvabil...