Secţia civilă a Tribunalului Suprem
Decizie nr. 1184 din 09/08/1978
Potrivit art. 59 din Codul familiei, acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei aparţine copilului şi se porneşte în numele său de către mamă, chiar dacă este minoră, ori de reprezentantul lui legal.
Mama sau reprezentantul legal al copilului nu are calitatea de a renunţa la judecată, deoarece, acţiunea aparţinând copilului, ei nu pot dispune de dreptul acestuia.
O atare renunţare este şi contrară intereselor copilului minor, al cărui statut civil se cere a fi stabilit.
Renunţarea la acţiune sau chiar la dreptul subiectiv dedus judecăţii, ca şi achiesarea şi tranzacţia, sunt acte prin care se poate pune capăt litigiilor al căror obiect este susceptibil de astfel de acte, întrucât priveşte drepturi de care partea poate să dispună.
Acţiunea în stabilirea paternităţii priveşte însă starea civilă a copilului şi, cu privire la aceasta, dreptul de dispoziţie nu funcţionează, orice persoană având starea civilă dobândită potrivit legii sau stabilită judecătoreşte.
Astfel fiind, mama, îndrituită de lege să exercite acţiunea în numele copilului, nu poate renunţa la judecată, nici chiar cu avizul autorităţii tutelare.
Textul art. 129 alin. 2 din codul familiei, invocat în motivarea recursului extraordinar, nu este aplicabil în speţă, deoarece reglementează condiţiile în care tutorele poate renunţa la drepturi patrimoniale ale minorului, caz în care trebuie să obţină prealabila încuviinţare a autorităţii tutelare.
Or, precum s-a arătat, acţiunea în stabilirea paternităţii priveşte starea civilă şi numai unele consecinţe derivate din obligaţia ce se urmăreşte a se stabili sunt de ordin patrimonial.
Prin urmare, luând act de declaraţia reclamantei de renunţare la acţiune şi dispunând închiderea dosarului, judecătoria a pronunţat o hotărâre cu încălcarea esenţială a legii.
În consecinţă, recursul extraordinar urmează a fi admis, a se casa încheierea atacată şi a trimite dosarul aceleiaşi judecătorii, pentru continuarea judecăţiiB-)
NU SE POATE RENUNTA LA DREPTURILE PARINTESTI ACESTEA FIIND INCESIBILE , INALIENABILE SI IMPRESCRIPTIBILE!
:D
Tocmai ca masura de protectie a copilului minor....Ce ar insemna daca fiecare am renunta la drepturile parintesti? Am lasa orfani milioane de copii?:hammer: