avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM poate fi derogat prin CIM?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM poate fi derogat prin CIM?

CCM contine si clauze in favoarea angajatorului. Angajatii nu au voie sa renunte doar la cele care sunt in favoarea lor.
Insa poate angajatul, la semnarea CIM, sa negocieze o clauza prin care sa deroge de la CCM, in sensul ca o obligatie a sa prev CCM (corespunzatoare unui drept al angajatorului) sa nu se aplice in raportul sau de munca?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 10:27, 26 Septembrie 2016
Potrivit art.132 alin.4 din Legea 62/2011, contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de muncă aplicabile.

Postati clauza respectiva , ca sa putem sa ne dam seama despre ce este vorba.
Intrebarea este pur teoretica :)

Dar, repet, prin asemenea negociere, salariatul nu renunta la un drept al sau, ci angajatorul renunta la un drept al sau!
Deci este avantajos pt salariat sa renunte la o obligatie!
Chiar daca textul legii nu pare a face deosebire... se intelege ca intreaga protectie se refera la salariat, nu la angajator, care este intr-o pozitie de dominanta.
Angajatorul poate renunta la un drept al sau ceea ce implica si "anularea" obligatiei salariatului corespunzatoare acelui drept.
Ma bucur. Multumesc pt raspuns!
Problema teoretica are si o aplicabilitate practica :)

Mergand pe rationamentul asta... vreau sa demonstrez ca normele CCM se aplica, efectiv, pt ca ele completeaza CIM, devenind parte a acestuia.
Si nu pt ca CCM constituie izvor de drept (decat in mod indirect). CCM devine izvor de drept doar prin semnarea CIM.
Asadar CIM este o conventie expandata, prin includerea prev CCM in cadrul CIM. De altfel, CIM prevede expres ca se completeaza cu normele CCM aplicabil.

Deci, cand eu invoc un drept potrivit CCM, nu o fac pt ca CCM constituie izvor distinct de drept, ci pt ca norma respectiva e EFECTIV inclusa in CIM.
Sunteti de acord cu rationamentul de mai sus?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Freeelis, nulitatea clauzelor cim trebuie sau nu invocata ca capat de cerere? aidu aidu Inainte de legea dialogului social, nu trebuia neaparat invocata nulitatea unor clauze contractuale ce stabileau drepturi sub nivelul minim. Insa dupa LDS ... (vezi toată discuția)
Respectare ccm romanik romanik O societatea are 75 angajati,deci sindicat si CCM. In CCM sunt prevazute pt. salariati niste drepturi salariale,materiale.Daca directorul angajeaza pe ... (vezi toată discuția)
Ccm akinom0440 akinom0440 Buna ziua, angajatul este obligat sa semneze pentru luarea la cunostina a CCM aplicabil asa cum o face si pentru ROI de exemplu ? Daca da, unde este ... (vezi toată discuția)