avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Va salut ! Am lucrat 1 an la o firma si apoi m. am angajat imediat fara intrerupere in campul muncii,la o alta firma,cu alt profil. sunt angajat la aceasta din luna 0 01 martie 2016. La Cat concediu de odihna am dreptul daca am lucrat pana in prezent( 27.09.2016) ,sau mai bn zis daca n. am implinit un an la firma prezenta?Pt ca seful tot imi spune de vreo 10 zile si atat am dreptul,pana implinesc un an. ca dupa aia am min 20 de zile
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: luciano2016 , utilizator 16:36, 28 Septembrie 2016
ART145 Codul Muncii:
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile

Daca in contractul de munca actual aveti stabilit 20 de zile lucratoare/an,atunci pt perioada 1martie-27septembrie trebuie sa beneficiati de (211:366)x20=12zile co unde 211 nr zile in perioada 1martie-27sept iar 366 nr zile anul 2016

Pentru perioada cat ati desfasurat activitate la un alt angajator,anterior, fie ati efectuat zilele de co fie trebuia sa primiti compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat la incetarea contractului de munca.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2016
ContSters400311, utilizator
Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.Lucrez receptioner la o pensiune.Anul acesta am avut nevoie de 2 zile libere si le-am luat ,intelegandu-ma cu patronii,fara sa depun vreo cerere de concediu sau fara plata.Acum ,a venit vremea concediului de drept,patronii mi-au pus in vedere ca datorita faptului ca am lipsit 2 zile in cursul anului,se vor scadea 6 din concediul de 20 de zile,deoarece se pun la socoteala si zilele de liber.Mentionez ca tura mea este de 24 cu 48.Din ce am inteles pentru ca am lipsit 24 de ore(tura normala) se taie din zilele de concediu si urmatoarele 2 zile libere ,explicatia lor fiind ca daca nu am venit in ziua respectiva la munca (24 h)...automat..nu am dreptul la urmatoarele 2 zile de liber.
Eu nu cred ca exista asa ceva si consider un abuz acest lucru.Va rog sa ma lamuriti daca exista o baza legala ptr asa ceva.Va multumesc mult!
luciano2016 a scris:

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.Lucrez receptioner la o pensiune.Anul acesta am avut nevoie de 2 zile libere si le-am luat ,intelegandu-ma cu patronii,fara sa depun vreo cerere de concediu sau fara plata.Acum ,a venit vremea concediului de drept,patronii mi-au pus in vedere ca datorita faptului ca am lipsit 2 zile in cursul anului,se vor scadea 6 din concediul de 20 de zile,deoarece se pun la socoteala si zilele de liber.....
....
Eu nu cred ca exista asa ceva si consider un abuz acest lucru.Va rog sa ma lamuriti daca exista o baza legala ptr asa ceva.Va multumesc mult!


Nu are cum sa se scada 6 zile de CO pentru 2 zile libere... CO se calculeaza pe zile lucratoare , de luni pana vineri , si nu pe timp de munca sau ture efectuate sau neefectuate.
Va multumesc pentru raspuns , spuneti-mi va rog unde sa caut ''ca o baza legala'' pentru a le demonstra acest lucru ?
Art.145 C.mun.
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
...


Art. 144 C.mun.
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Referitor la concediul de odihna, Codul muncii dispunea pana in 2015 ca acesta "se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic". Sintagma respectiva a fost eliminata odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 12/2015, astfel ca dispozitia arata asa: "durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile".


In situatia in care un salariat nu presteaza activitate integrală intr-un an calendaristic, efectuarea concediului este proporţională cu durata activităţii prestate de salariat (pro rata temporis). In acest sens, avem Decizia 760/2014 a CCR in vigoare de la 03.02.2015.

" 31. Curtea reţine că dispoziţiile criticate, care modifică art. 145 alin. (2) din Codul muncii, nu mai prevăd expressis verbis noţiunea de "proporţionalitate" a concediului de odihnă cu activitatea prestată, din motive de tehnică legislativă, deoarece aceste dispoziţii trebuie să se coreleze cu cele nou- introduse la alin. (4) ["La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată"] şi la alin. (6) ["Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a anului calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical."] Aşadar, prin completarea art. 145 cu alin. (6), legiuitorul a introdus obligaţia angajatorului de a acorda concediu de odihnă anual în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine pe întreaga perioadă a anului calendaristic. Or, dacă s-ar fi menţinut noţiunea de "proporţionalitate" în alin. (1), aceste dispoziţii nu s-ar fi corelat cu cele ale alin. (6).

32. Prin urmare, şi după intrarea în vigoare a prevederilor criticate, durata concediului de odihnă se stabileşte în funcţie de activitatea prestată într-un an calendaristic, cu excepţiile prevăzute strict şi limitativ de lege. Dispoziţiile criticate nu conduc la eliminarea cerinţei proporţionalităţii concediului de odihnă cu activitatea prestată, astfel cum susţin autorii obiecţiei de neconstituţionalitate, ci principiul proporţionalităţii concediului de odihnă cu activitatea prestată - pro rata temporis - urmează să se aplice în continuare, iar perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată. Numai în cazurile în care incapacitatea temporară de muncă se menţine pe întreaga perioadă a anului calendaristic, concediul de odihnă se acordă într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care angajatul s-a aflat în concediu medical. "
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediu 8 ore? decizie internă absurdă Shawl Shawl Va salut. La munca concediul de odihna sau medical este calculat la zi (24h) sau un anumit numar de ore? Noile reguli interne ne obliga sa recuperam 4h ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna ptr concediu medical matei11 matei11 Buna ziua Am o salariata care intra in concediu medical Sarcina si lauzie in luna aprilie. A venit cu o cerere de concediu odihna ptr anul 2017 -. Cum ii ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii-concediu de odihna ineu1968 ineu1968 Lucrez in ture de 12 cu 24 ,12 cu 48 si as dori sa aflu cate zile de concediu am dreptul ,mai precis de cate ture de co beneficiez.Mentionez ca am o vechime de ... (vezi toată discuția)