avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... conventie sau contract?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

conventie sau contract?

Buna ziua, buna seara sau buna dimineata,
mai intai sa expun situatia: la parterul blocului avem un agent economic care de ani de zile foloseste apa rece din reteaua noastra, respectiv pe contorul nostru, ei fiind trecuti in fiecare luna pe lista de intretinere. Noi emiteam chtanta si primeam contravaloarea solicitata. Ei nu au contoar separat si nici apometru, asa ca ii incasam pe numar de persoane la consum de apa rece. S-au trezit dupa atatia ani ca vor un soi de contract sau conventie intre ei si noi, ca sa le emitem aceasi chitanta. Intrebarea mea este: ce fel de act ar fi corect sa inchei cu ei si cine trebuie sa semneze din partea asociatiei de proprietari ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:29, 11 Octombrie 2016
Analizati procedura legala prevazuta de disp HG nr 1588/2007
ART. 34
Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc în condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati în cladire în luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.
ART. 37
(1) Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc în condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati în cladire în luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere si a hranei; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune; colectarea deseurilor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabileste printr-o conventie aprobata de comitetul executiv al asociatiei de proprietari.
(2) Conventia prevazuta are durata nedeterminata, fiind valabila pe toata perioada activitatii
desfasurate de detinatorii prevazuti la alin. (1), si se actualizeaza periodic, în functie de elementele noi care intervin, în functie de numarul persoanelor care desfasoara zilnic activitati în spatiul sau apartamentul respectiv, de numarul mediu zilnic de clienti si de obiectul de activitate. Numarul acestora se stabileste de detinatorul spatiului si se certifica de comitetul executiv al asociatiei de proprietari. Acest numar se utilizeaza pentru calculul cheltuielilor pe persoana aferente spatiului respectiv.
(3) Conventia precizeaza contributia proprietarului la cheltuielile asociatiei de proprietari,
cu privire la consumurile care nu pot fi înregistrate distinct pe fiecare proprietate în cauza si care sunt determinate de activitatea desfasurata.
(4) Conventia completeaza obligatiile proprietarului fata de cheltuielile din cadrul asociatiei de proprietari mentionate la art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b) - f).
(5) În situatia în care, la notificarea scrisa din partea asociatiei de proprietari,proprietarii spatiilor cu alta destinatie decât aceea de locuinta din condominiu refuza încheierea conventiei, sunt aplicabile criteriile stabilite si adoptate în acest sens de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari prin decizie scrisa si în baza constatarilor vizuale cu privire la activitatea desfasurata din punct de vedere al numarului de persoane angajate si al numarului de clienti.
(6) În situatia în care, la notificarea scrisa a proprietarului, conducerea asociatiei de proprietari refuza încheierea conventiei, este aplicabil criteriul prevazut la art. 47 lit. a) sau
b) din Legea nr. 230/2007, dupa caz, cu obligatia proprietarului de a declara, în scris,
numarul persoanelor angajate sau care desfasoara activitati în spatiul sau.


Ultima modificare: Luni, 3 Octombrie 2016
ynocentta, utilizator
se recomanda semnarea unei conventii.
Va sugerez sa discutati cu reprezentantul acelui agent economic si sa-si instaleze un apometru. Asa are si el si asociatia controlul asupra consumului de apa. Altfel pot fi mereu discutii contradictorii asupra consumului de apa trecut la plata.
Cat despre conventie, sigur ca este in primul rand datoria si interesul asociatiei sa o intocmeasca si sa o incheie cu acel agent economic. In acea conventie stabiliti ca pentru acel spatiu, cheltuieli ca pentru orice alt proprietar plus eventuale alte cheltuieli datorate (afisarea firmei, alte servicii daca sunt).
Conventia, ca orice alt contract se semneaza de catre presedinte din partea asociatiei si de reprezentantul agentului economic.
Multumesc pentru raspuns. De fapt administratorul pretinde ca el ar trebui a semneze si ajunsesem la o discutie cu acesta. Voiam doar sa stiu cine trebuie sa semneze conventia si doream confirmarea unui specialist in domeniu. In rest toate conditiile sunt indeplinite. Multumesc !
Ca sa va convingeti toti este simplu. Cititi atributiunile presedintelui si ale administratorului din legea 230/2007 si HG 1588/2007 si o sa vedeti ca presedintele reprezinta asociatia in fata tertilor si tot presedintele incheie contracte cu tertii.
Apoi chiar daca nu ar fi aceste prevederi legale, administartorul este angajatul asociatiei, angajat prin CIM semnat de presedinte din partea asociatiei iar la acest CIM partile (angajat si angajator) cad de acord cu sarcinile, drepturile, obligatiile... ce se prevad in "fisa postului", un document ce adapteaza legislatia la situatia coincreta, la nevoile concrete ale asociatiei dumneavoastra.
Daca in fisa postului ati prevazut ca administratorul incheie contracte cu tertii ori ca administratorul conduce activitatea asociatiei, angajeaza personal..., ati gresit. Refaceti (sau faceti) fisa postului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere din asociatia de proprietari? viorelh viorelh Buna ziua, as vrea sa stiu daca se poate ca un membru din asociatie sa se retraga din asociatie sau sa fie exclus. Pentru detalii pot spune ca este un spatiu ... (vezi toată discuția)
Conventie privind consumuri laurab82 laurab82 Buna ziua! ... venim si noi cu o intrebare , daca puteti sa ne dati cateva indicatii -POATE ESTE CINEVA CARE STIE SI NE POATE AJUTA. In ce conditii se incheie ... (vezi toată discuția)
Administrarea asociatiei de proprietari gabrielacat gabrielacat Buna ziua, va rog daca puteti sa ma ajutati cu o mica nelamurire, sunt nou presedinte de asociatie proprietari, care e sub tutela termo-service iasi.Intr-o ... (vezi toată discuția)