avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2003 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Deductibilitate cheltuieli PFA fara facturi emise
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Deductibilitate cheltuieli PFA fara facturi emise

Unei PFA i s-a stabilit impozit in plus de plata pe motiv ca nu a avut facturi emise intr-o anumita perioada din an (7 luni consecutive) si nici contracte de prestari servicii active in acele luni, Finantele considerand ca nefacturand nimic mai multe luni, nu a avut nici activitate pe perioada respectiva. Drept urmare,au considerat toate cheltuielile efectuate in acea perioada de “inactivitate” ca fiind nedeductibile, pe motiv ca nu au fost efectuate in vederea desfasurarii activitatii sale.
Exista vreo reglementare / baza legala care sa precizeze expres acest lucru? In Codul Fiscal se precizeaza, printre alte conditii, doar ca, pentru a fi deductibile, cheltuielile trebuie:
a) să fie efectuate în cadrul activităților independente, justificate prin documente;
b) să fie cuprinse în cheltuielile exercițiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;
j) să fie efectuate în scopul desfășurării activității și reglementate prin acte normative în vigoare;
Pe motiv ca nu au fost desfasurate in scopul activitatii, in lipsa unor documente care sa demonstreze generarea de venituri in perioadele respective (facturi si contracte), Finantele le-au considerat nedeductibile.
Dar cum se poate demonstra ca, in ciuda faptului ca nu au fost emise facturi, totusi PFA a continuat sa aiba activitate, efectuand cheltuielile in acest scop, neexistand nici o declaratie de suspendare a activitatii in tot acest timp?
Cheltuielile inregistrate de PFA la care se face mentiune sunt de natura combustibilului (dedus doar 50%), telefonului mobil, piese auto (50%), spalat auto (50%), materiale electrice (activitatea PFA-ului este de inginerie si consultanta tehnica).
Care sunt argumentele legale ale PFA-ului in acest caz pentru a contesta decizia Finantelor?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Pînzaru , Avocat 16:52, 4 Octombrie 2016
Trebuie sa aveti in vedere perioada pentru care s-a stabilit impozitul in plus, caci in reglementarea anterioara (art. 48 alin. (4) lit. a) din Vechiul cod fiscal) se prevedea ca, pentru a fi deductibile, cheltuielile trebuie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului (deci nu doar in scopul desfasurarii activitatii).

ANAF-ul poate, conform art. 11 (atat din vechiul, cat si din noul cod fiscal), sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are scop economic.

Ar trebui sa aduceti dovezi privind activitatile desfasurate in aceea perioada care au justificat respectivele cheltuieli - dovezi privind comunicarile cu potentialii clienti, intalnirile cu acestia sau alte comunicari si deplasari efectuate in scopul realizarii venitului/desfasurarii activitatii.

Dvs. stiti mai bine pe fond daca aveti argumente pentru contestarea respectivei decizii de impunere. Pe de alta parte, verificati daca au fost respectate aspectele procedurale de catre organele fiscale, multe litigii castigandu-se tocmai pentru ca au fost incalcate normele de procedura fiscala.
Perioada este 2013 - 2015, cand intr-adevar Codul Fiscal prevedea deductibilitatea cheltuielilor in vederea obtinerii de venituri, insa justificarea celor de la ANAF este doar lipsa unor facturi / contracte pentru perioada respectiva.

O cheltuiala realizata luna aceasta imi poate aduce venituri doar peste 3 luni (de exemplu convorbirile telefonice cu potentialii clienti, unde nu trebuie sa am deja un contract incheiat cu ei pentru a-mi justifica cheltuiala), cand emit si o factura. Acest lucru ce inseamna: ca in perioada respectiva, cand am realizat efectiv cheltuielile, nu iau le iau in considerare ca fiind deductibile doar pentru ca venitul mi-a fost generat peste 3 luni (cand se concretizeaza un contract cu clientii si emiterea de facturi)? Cam acesta ar fi rationamentul celor de la ANAF in cazul mai sus prezentat si as fi vrut sa stiu daca exista undeva specificat in Codul Fiscal acest lucru.

Din mentiunea "cheltuielile trebuie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului", nu reiese clar si perioada la care se face referire. Ori tocmai aceasta formulare lasa locul multor interpretari..
Nu se precizeaza nicaieri in CF ca veniturile trebuie sa fie generate in aceeasi luna in care s-au efectuat cheltuielile pentru ca acestea din urma sa poata fi deduse (nu cunosc insa daca in legislatia contabila exista dispozitii in acest sens), insa pentru a fi deductibile trebuie dovedit faptul ca respectivele cheltuieli au fost efectuate in scopul realizarii venitului, neexistand o prezumtie legala in acest sens.

Prin urmare, trebuie sa dovedita legatura de cauzalitate intre cheltuieli si venituri. Solicitati operatorului de telefonie mobila factura detaliata, scoateti e-mailuri sau orice alte dovezi care pot face proba sustinerilor dumneavoastra si adresati contestatia organului fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitate cheltuieli pfa atunci cand nu s-au realizat venituri Dragu Sorin Dragu Sorin Am un PFA care realizeaza venituri ocazional de cel mult 1/an. Anul acesta sunt pus in situatia de a fi cheltuit pentru onorarea unui contract ce imi va fi ... (vezi toată discuția)
Contabilitate pfa fara venituri mary77 mary77 Buna seara. Am si eu 2 intrebari: -pentru cineva care vrea sa inchida un PFA care nu a inregistrat venituri in 2009 ci a avut doar cheltuieli, acestea se trec ... (vezi toată discuția)
Ce spuneti de acest articol codul fiscal permite deductibilitatate la venituri neimpozabile ca contractul decomodat? iubestedariarta iubestedariarta \"Potrivit articolului 48 alineatul (1) din Codul fiscal, venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile ... (vezi toată discuția)