avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas

Buna seara, in urma cu 10 ani tatal meu a decedat in urma unui accident de munca si de atunci pana acum am beneficiat de pensie de urmas. De doi ani de cand nu a mai avut venituri a beneficiat si mama de pensie in acelasi cuantum de 400 de lei ca si mine doar ca pe cuponul de pensie eram trecuta eu cu 2 pensii de 400 de ron. Eu anul asta am terminat masterul si nu mai pot beneficia de pensie. mama mea o sa ia pensia in continuare? Trebuie sa faca ceva pentru asta?adica vreo cerere noua?
Cel mai recent răspuns: Mona2203 , utilizator 11:05, 5 Octombrie 2016
Legea 263/2010

Articolul 86

(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5) .


Articolul 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) , in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmas;
b) 75% - pentru 2 urmasi;


Din datele postate se intelege ca se incadreaza in prevederile de mai sus.
Are dreptul la pensie de urmas in continuare.

Eu cred ca trebuie facuta o cerere de recalculare a pensiei urmas pentru trecerea de la doi la un urmas.
75:2=37,5%
50% este mai mare decat 37,5%
Depinde si de punctajul mediu anual al sustinatorlui(decedatului) pentru a sti daca cuantumul pensiei pentru un urmas va fi mai mare decat indemnizatia minima pentru pensionari de 400 de lei.


Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acum un an sora mea a incetat sa mai ia pensie de urmas,si-a finalizat studiile si nu mai area acest drept.intrebarea mea este daca eu pot beneficia si de pensia pe care o lua ea? maria_nora12 maria_nora12 mama mea a decedat acum 16 ani,de atuni beneficiem de pensie amandoua eu de 350,ea undeva la 500 lei.as putea sa cumulez totalul de drepturi pe pensia mea? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas perianumarieta perianumarieta Buna ziua,tatal meu a murit acum 14 ani,mama are pensie mica ,nu mi aduc aminte cat,i s a zis ca nu are dreptul la pensie de urmas,de pe urma sotului,e ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas veronicam veronicam Buna ziua, Cum se stabileste pensia de urmas pentru doi copii. Multumesc (vezi toată discuția)