In data de 28.07.2009 am incheiat la notar un act de vanzare-cumparare a unui bun mobil(autoturism) cu plata in rate,eu fiind in calitate de vanzator,in contract este stipulat ca in cazul in care cumparatorul nu achita diferenta pana la data de ..... este obligat sa-mi inapoieze autoturismul fara a-i mai inapoia avansul considerandu-se daune,fiind un pact comisoriu de grad 4.
Termenul de plata a expirat,cumparatorul nu-mi mai raspunde la telefon,autoturismul a fost vandut de catre un prieten al cumparatorului catre o alta persoana,care doreste sa-i dau CIV-ul automobilului pentru a-l inmatricula.
In cazul de fata ce solutii am pentru a-mi recupera bunul / banii ?
Masina pot sa o recuper in momentul de fata de la cel care o are in posesie (din cate am inteles actul de vanzare-cumparare dintre prietenul cumparatorului si persoana care detine masina in momentul actual este nul)?
Ce cai de atac am impotriva cumparatorului din contract?
Aveti posibilitatea formularii unei actiuni in instanta impotriva cumparatorului prin care sa solicitati si predarea bunului.Pana la solutionarea actiunii puteti sa instituiti un sechestru asiguratoriu in contradictoriu cu cumparatorul din act si cu posesorul actual al masinii.
Posibil ca fapta dvs. sa fie incadrata la alin.3 art.208 C.pen., respectiv:"Fapta constituie furt chiar daca bunul apartine in intregime sau in parte faptuitorului, dar in momentul savarsirii acel bun se gasea in posesia sau detinerea legitima a altei persoane".
Tocmai de aceea ati fost sfatuit sa apelati la o actiune civila in instanta.Dvs. ati predat in mod legal posesia bunului mobil motiv pentru care tot in mod legal trebuie sa o redobanditi.
Pact comisoriu
imac
Buna ziua
Daca intr-un contract de inchiriere a unui imobil ( proprietarul fiind o persoana fizica , iar chiriasul un SRL) este stipulat faptul ca ,, ... (vezi toată discuția)