avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Detector de gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Detector de gaze

Am primit la bloc o notificare ca suntem obligati
sa ni se instaleze detecoare de gaz in apartament!
Eu am geamuri termopan cu o grisime mai mica de 3mm
Stiam ca cei care au acest tip de termopan nu sunt obligati
sa isi puna aceste detectoare!
Este chiar obligatoriu?
Firma invoca un ordin din 2015(art. 8)
Eu stiam ca in 2007 cf unei legi(nu imi amintesc acum numarul
nu sunt obligata)
Ce se intampla daca refuz?
Costul este ff mare pt un pensionar.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: radumireldan , utilizator 02:29, 12 Octombrie 2017
EXTRAS din NORME TEHNICE PENTRU PROIECTAREA, EXECUTAREA ŞI EXPLOATAREA
SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALE NTPEE - 2008
MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 255 bis/16.IV.2009:
art.8.3, alin.(2)-Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de
construcţie specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4 ) în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi.

In concluzie sunteți obligat să montați acele dispozitive în toate incăperile unde aveți consumatori de gaze naturale. Montarea se va face cu firme autorizate. In caz contrar la momentul când veți face verificarea (la 2 ani), respectiv revizia (10 ani) instalației de gaze, operatorul firmei va sigila și opri furnizarea gazelor. Totodată nu sunt de neglijat riscurile la care vă expuneți în situația unei scăpări de gaze.
Costurile nu sunt exagerate cum se spune...eu am montat asta primavara detector de gaze, pentru ca in august trebuia sa fac revizia la 2 ani. Fara detectorul de gaze nu se mai fac reviziile la gaze, iar fara revizie facuta se opreste furnizarea gazului pana la remedierea situatiei. Aceasta conditie a aparut dupa accidentul de la Colectiv de anul trecut. M-a costat 250 Ron. Puteti negocia plata in 2 rate. Daca actiunea este pe bloc ( la mai multi ) probabil ca vor fi si unele beneficii ( ma gandesc la unele reduceri la costurile de instalare, posibilitatea platii in 2 sau 3 rate lunare , etc ). Vedeti ca mie mi s-a cerut si ISCIR-ul de la centrala si documentatia ( dosarul preliminar cand am montat centrala )..trebuie sa leaverti in ordine. Deasemeni se solicita la revizie notificarea cum ca trebuia sa faceti revizie ( la 2 sau 10 ani ) si documentele de la ultima revizie.
Extras din Informarea din 07.06.2016 a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei ( [ link extern ] ).
Qubik a scris:

.....................
6.În ultimul rând și cel mai important, aceste detectoare sunt total inutile de aceea nici nu sunt imperativ obligatorii.



1. Cum sa nu aiba importanta grosimea sticlei?
2, 3,4,5 - Corect.
6. Sistemul detector-valva electromagnetica poate face diferenta intre a a fi sau a nu fi o explozie in blocul tau. Tine cont ca o explozie poate afecta definitiv intreaga structura de rezistenta a cladirii - si toate pentru ca dumneata consideri ca:
...aceste detectoare sunt total inutile de aceea nici nu sunt imperativ obligatorii.


In toate cazurile prezentate in media auzi: ... explozia a fost posibila din cauza ca un batran in varsta de ... ani a uitat... Da, persoanele mai in varsta mai uita sa inchida gazul, sa verifice inainte de culcare, sa.... sa, asa ca acest dispozitiv montat corect poate sa faca diferenta.

[Atentie la limbaj!]
Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2016
Admin, administrator
a incercat cineva cu policarbonat?
eu am balcon la bucatarie si acest balcon e camara pt mine. blocul intra in rebilitare si imi vor pune termopane a caror sticla vreau sa o inlocuiesc, la acest balcon, cu policabonat ca sa fie mai racoare.
ar fi util si pt gaze adica sa nu mai ma oblige la electrovalva?

Alte discuții în legătură

Instalare senzor gaz si electrovalva Rozalia99 Rozalia99 Buna ziua, Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea montarii de detector gaze+electrovalva petruionascu petruionascu buna seara! in urma verificarii si reviziei tehnice la o instalatie de utilizare a gazelor naturale, am fost notificat de catre verificator ,ca sunt obligat ... (vezi toată discuția)
La noi în bloc se montează detectoare de gaze. ce măsuri se pot lua împotriva celor care nu vor acest lucru? silviutza4u silviutza4u IN bloc se monteaza aceste detectoare de gaze.( Acum cateva luni s-a facut aceea verificare obligatorie la 2 ani la gaze si pentru ca in bloc nu exista acei ... (vezi toată discuția)