avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Detector de gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Detector de gaze

Am primit la bloc o notificare ca suntem obligati
sa ni se instaleze detecoare de gaz in apartament!
Eu am geamuri termopan cu o grisime mai mica de 3mm
Stiam ca cei care au acest tip de termopan nu sunt obligati
sa isi puna aceste detectoare!
Este chiar obligatoriu?
Firma invoca un ordin din 2015(art. 8)
Eu stiam ca in 2007 cf unei legi(nu imi amintesc acum numarul
nu sunt obligata)
Ce se intampla daca refuz?
Costul este ff mare pt un pensionar.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: radumireldan , utilizator 02:29, 12 Octombrie 2017
Adam Grecu a scris:

Qubik a scris:

.....................

lumea chiar te asculta si nu-si monteaza aceste dispozitive.
In toate cazurile prezentate in media auzi: ... explozia a fost posibila din cauza ca un batran in varsta de ... ani a uitat... asa ca acest dispozitiv montat corect poate sa faca diferenta.




Indiferent de ce spun eu sau altcineva, repet, instalația de gaz nu și-o face fiecare cumvrea și nu-și montează fiecare ce vrea ci se execută în baza unui proiect care trebuie respectat. Dacă din proiect instalația nu este prevăzută cu acest dispozitiv atunci nu am voie sa modific instalația și să introduc unul. Modificarea instalației se face de o firmă autorizată in baza unui proiect, firma demonteaza, taie, monteaza verifica si raspunde pt etanseitatea instalatiei.
Detectoarele sunt niste prostii care funcționează după principii pe car5e nu le înțeleg. Dacă fierbe o supă, țiuie si se decuplează, dacă fumez la fel, dacă coc ardei sau vinete, tiuie si se decupleaza, am ars friptura in cuptor, nu s-a declansat alarma... Ultimul detector (am schimbat două până acum și am luat din ce in ce mai scumpe ca sa fie de calitate, recomandate de specialisti) intr-o noapte pe la 3 a inceput sa tiuie, Am crezut ca am scapări de gaze pe undeva, am deschis geamul, și am facut manevrele de resetare - nimic... detectorul este defect, tiuie continuu, nu se mai reseteaza... Toți cei pe care îi cunosc și au detectoare preferă să stea cu el scos din priză... Am apelat de nenumărate ori pe specilaistii care mi le-au montat... am primit până la urmă de la ei același răspuns, exasperați fiind de insistențele mele: ”Scoate-l dom-le din priză și gata...legea te obligă să-l ai nu să-l și bagi în priză...”
Aș fi curios să știu câți dibn cei de pe forum care au montate detectoare le țin cuplate la priză.
Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2016
Qubik, utilizator
Daca dumneat zici ca asa s-a intamplat - nu am cum sa te contrazic, insa la mine nu s-a intamplat niciodata chestii dintr-astea si nici nu am auzit la cei peste 500 de vecini care au asemenea dispozitive.
Ceea ce stiu - din cele citite, senzorul propriu-zis este o substanta chimica care ar avea o anumita perioada de functionare (cam 10-15 ani), dupa care, probabil ca trebuie inlocuit. Eu atat zic deocamdata, insa am sa ma mai documentez.
Diseara cand ajung acasa am sa ma uit pe documentatia acestui detector, ce-mi aduc aminte este ca provenienta este italiana.
Apopo's de perioada de functionare, in aceasta vara i-am "scapat" intentionat oarece gaze naturale si dispozitivul a functionat, a inceput sa tiuie si a blocat ventilul electromagnetic fiind nevoit sa-l armez. Mai mentionez faptul ca acest dispozitiv este montat cam la 10-15 cm deasupra centralei, pe perete. Aragazul este montat in partea opusa CT, la aprox. 2m, insa aici am hota cu conducta de evacuare de 110 mm. Hota este pornita doar atunci cand se prepara hrana, in rest, Dumnezeu cu mila... Aragazul este destul de priocopsit in sensul ca are el protectiile lui la stingerea flacarii (dar nu ma atentioneaza cu nimic - observi doar ca nu-ti mai fierbe supa...).
...........................
In rest, asa cum am scris si prima data, am fost de acord cu celelalte puncte de vedere exprimate de dumneata. Sa stiti ca la instalatia de gaze, in proportie de 99% lucreaza instalatori autorizati. Acolo unde modificarile sun facute de alte soiuri de "meseriasi", iata se intampla ceea ce se-aude in media...
Centralele termice au protecție, în momentul in care flacăra se stinge sau nu se aprinde după 3 încercări centrala se blochează și un LED roșu pâlpâie, semn că trebuie resetată, electrovalva de admisie a gazului în cazan fiind închisă. Aragazurile moderne au un senzor bimentalic la fiecare ochi și când se stinge flacăra fie că se închide o electrovalvă fie că începe să arunce scântei pentru a aprinde gazul care scapă (acestea din urmă sunt cele mai ieftine) deci în aceste cazuri detectorul este inutil.
Detectorul se montează la 0,75 - 1 m față de tavan. Fără discuție că sunt sensibile la propan sau metan însă sensibilitatea lor nu este selectivă.
În altă ordine de idei, geamul termopan este un geam etanș indiferent de grosimea sticlei, încă nu s-a constatat că gazul metan trece prin sticla de 3 mm și prin cea de 4 nu faptul că scrie în lege e altceva, adică tot o prostie.
Gazul metan este mai ușor decât aerul și concentrația de explozie este cuprinsă între 5 -15% V/V. Dacă cineva uită un ochi deschis, la maxim, cea mai mare duză are diametrul de 1 mm. Problemă: Cât timp trebuie uitat robinetul deschis pentru a realiza concentrația de explozie, presupunând că încăperea este etanșă și are înălțime 2,5 m , 2,5 m lungime și 2 m lățime (o bucătărie mică). Țeava de alimentare are diametrul interior 9,5 mm și presiunea gazului 0,25 atm, temperatura normală.
La faza cu sticla cu grosimea de 3mm vs sticla cu grosimea de 4 mm.

Poate nu realizati diferenta de aceea glumiti ca prin sticla de 3mm trec gazele si prin cea de 4 mm, nu trec...
Nu este asa - de fapt gazele nu trec prin nicio sticla indiferent ca grosimea este de 1, 2, 3, 4, ... mm. Discutia este alta - in caz ca cineva rezolva problama propusa de dvs. si mai rau, concentratia de explozie fiind realizata, vine omu' si da sa apinda becul din bucatarie...
Se produce explozia. Ei, daca ai un geam cu grosimea de max. 3 mm, acesta se sparge instantaneu, presiunea creata este degajata, iar pagubele in casa s-ar putea sa fie minime.
Pe de alta parte, daca grosimea sticlei geamului este mai mare (nu mai punem la socoteala ca acum termopanele sunt cu 2-3 geamuri), dezastrul este imens pentru ca mai curand suflul exploziei scoate usa metalica de la intrare din pereti. Concluzia este ca geamul cu grosime mai mare de 3 mm rezista la o presiune foarte mare si atunci presiunea creata cauta alte cale pentru a se degaja...

Sigur, discutam discutii, apropo's de tema topicului.
Am mai citit si eu, am vazut ce dezastru poate sa faca un asemenea eveniment, asa ca cu 200-300 lei cat ma costa montarea unui dispozitiv de protectie impotriva acumularilor de gaze ma apar cat de cat. Chestiunea se complica atunci cand este indeajuns ca un singur proprietar sa nu-si fi montat senzorul si tocmai la el sa se produca "evenimentul" si-am dat-o in bara cu totii. Nici nu vreau sa ma gandesc.... Din acest motiv Legea prevede obigativitatea montarii acestor dispozitive. Ca unii chiar fac bani cu asata - este alta problema.

In alta ordine de idei, procurarea si montarea dispozitivului in instalatia de furnizare a gazelor (adica respecti Legea), dar nu il alimentezi electric este cea mai mare prostie auzita/vazuta a fi scrisa pe un forum. Este treaba celui care face acest lucru si pana la proba contrarie, treaba "merge". Dupa eveniment - mai vorbim...

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
la mine saptamana trecuta in scara blocului ne a pus afis ca toti sa fim acasa in data de 10 oct 2017 caci vor veni de la gaze sa verifice instalatia de gaze... si au venit... si nicaieri nu au gasit probleme exceptand la subsol unde cica ar fi detectat ceva (desi eu tot zic ca e de la canalizare ce au gasit :D) iar pt asta toti trebuie sa montam detectoare in apartamente (bloc construit in anii 1980) . pana aici nimic deosebit daaar baietii asta destepti care au facut verificarea ne au cerut cate 500 lei de apartament cand la scara lipita de noi s a cerut 250 lei iar cautand pe net... am gasit un detector cu electrovalva la 100-150 lei iar ei au amenintat ca ne taie gazele daca nu suntem de acord sa montam. nu am gasit nicaieri nimic legat de modele agreate de anre de detectoare si va intreb: oare ne putem cumpara noi orice detector cu valva sau anre ne obliga sa instalam la ce pret vor astia?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instalare senzor gaz si electrovalva Rozalia99 Rozalia99 Buna ziua, Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de ... (vezi toată discuția)
Detectoare gaz obligatorii catalinntn catalinntn Buna ziua, Asi dori sa stiu daca incepind de anul acesta, exista obligativitatea montarii detectoarelor de gaz si la utilizatorii care nu au decat un ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea montarii de detector gaze+electrovalva petruionascu petruionascu buna seara! in urma verificarii si reviziei tehnice la o instalatie de utilizare a gazelor naturale, am fost notificat de catre verificator ,ca sunt obligat ... (vezi toată discuția)