avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incuviintare legaturi personale cu minorii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incuviintare legaturi personale cu minorii

In fapt, se desface o casatorie prin hotarare judecatoreasca, minorii se incredinteaza spre crestere dsi educare mamei!
Ulterior, tatal introduce o actiune civila de incuviintare legaturi personale cu minorii, care este admisa ramanand definitiva si irevocabila! Intre timp mama minorilor pleaca din tara lasandu-si copiii in custodia mamei sale! In luna mai 2009 bunica materna pleaca din tara, impreuna cu nepotii sai, la fiica sa in Belgia. La data de 22 iulie a.c. mama copiilor formuleaza o cerere de chemare in judecata prin care solicita "modificarea modalitatii de a avea legaturi personale cu minorii...", dar, atentie! acesta se afla si se afla in Belgia! Pe cerere exista o semnatura pe care fostul sot nu o recunoaste ca fiind a reclamantei. Cererea s-a redactat in Romania la o masina de scris!!!
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 18:22, 29 August 2009
Din pacate se pare ca si intre juristi exista o interpretare defectuoasa a notiunii de sentinta definitiva si irevocabila in aceste cazuri.

Nu exista asa ceva pentru deciziile ce privesc masurile dispuse pt minori. Acestea pot fi revizuite oricand. Mentiunea de pe sentinta se refera la divort ...numai.
Cred ca ne putem uita putin si pe Legea 248/2005 (regimul liberei circulatii) care pe la art. 30 spune:

"c) minorului care este înscris în paşaportul unui părinte şi călătoreşte în străinătate împreună cu acesta sau, după caz, este titular al unui paşaport individual şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;"
hotararea prin care instanta stabileste un anumit program de vizitare a minorului... nu are autoritatea de lucru judecat.Tocmai de aceea am spus ca se poate modifica programul deja stabilit in functie de schimbarile intervenite.
av_musat a scris:

hotararea prin care instanta stabileste un anumit program de vizitare a minorului... nu are autoritatea de lucru judecat.Tocmai de aceea am spus ca se poate modifica programul deja stabilit in functie de schimbarile intervenite.
Si totusi... stimabile avocat, ignorati acele acte normative emise de autoritati internationale pe care Romania le-a ratificat prin legi si se obliga sa le respecte!
Legea nr.272/2004 a fost conceputa si promulgata, fiind in vgoare fara nicio modificare ulterioara! A fost considerata ca cel mai bun act normativ in materia protectiei copilului, din Europa( cu precadere in UE!).
GabrielaA a scris:

Cred ca ne putem uita putin si pe Legea 248/2005 (regimul liberei circulatii) care pe la art. 30 spune:

"c) minorului care este înscris în paşaportul unui părinte şi călătoreşte în străinătate împreună cu acesta sau, după caz, este titular al unui paşaport individual şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;"

mai intreb odata..... exista asa ceva in sistemul nostru de drept?

Alte discuții în legătură

Parasirea tarii de catre un parinte cu un copil rezultat in afara casatoriei cosmin_buc cosmin_buc am urmatoarea problema:viitoarea mea sotie are un copil dintr-o relatie anterioara, fara a fi fost vreodata casatorita cu tatal acestuia.copilul a fost ... (vezi toată discuția)
Mai e sau nu mai este valabila legea 272/2004 ?!? marcela31 marcela31 Din ceea ce s-a discutat pe aici am inteles ca un minor poate iesi din tara cu parintele caruia i-a fost incredintat pe cale judecatoreasca fara a mai fi ... (vezi toată discuția)
O nelamurire(va rog nu ocoliti!!!) maveryck maveryck urmeaza sa divortez ,sotia doreste custodia copilului,daca ii acord custodia totala ma tem sa nu paraseasca tara impreuna cu fetita (3ani).poate face acest ... (vezi toată discuția)