rarespopa a scris:
Tratatele internationale in urma ratificarii lor devin legi interne si se supun tuturor regulilor de aplicare la fel ca si legile nationale. Ca forta juridica exeptie fac tratatele internationale in materia drepturilor fundamentale ale omului cum ar fi "Declaratia Universala a Drepturilor Omului", "Conventia Europeana pentru Drepturile Omului" care au statut infraconstitutional si supralegal.
Legea 248/2005 este derogatorie de la legea 272/2004 motiv pentru care asa se si aplica, restul sunt speculatii. Nu cred ca legea 248/2005 aduce atingere in substanta (atentie in substanta) drepturilor enuntate de cele doua tratate la care se face referire. Tratatele internationale recunosc in general dreptul statelor de a reglementa in mod particular unele aspecte concrete operand restrangeri ale exercitiului unor drepturi atunci cand acest lucru este necesar intr-o societate democratica pentru apararea unor interese (drepturi) generale sau particulare. In general unele declaratii de drepturi cu caracter general nu trebuie interpretate la modul absolut deoarece astfel ar aduce atingere altor drepturi si libertati. Problema nu este atat de simpla precum pare la prima vedere.
"Art.20.- (1) Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte.
(2) Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului in care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile." Am citat din Constitutia Rmaniei, republicata, si ceea ce sustineti cu privire la tratatele ratificate de Romania nu devin legi interne. In rest, Legea nr.248/2005 aduce intr-un fel atingere in substanta dreptului unuia din parinti de a avea legaturi personale cu copii sai! Cele doua conventii la care am facut trimitere anterior citand din ele 2 articole, tocmai asta reglementeaza si statueaza: legaturile personale intre parinti si copii!