avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile interzisului judecatoresc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile interzisului judecatoresc

Buna ziua,

Sunt mama unui bolnav adult cu handicap I grav neuro- psihic ( cu judecatoresti.Pana de curand,acesta si-a primit drepturile banesti,respectiv ,indemnizatie lunara, in cuantum de 234 lei,si buget personal complementar lunar, indiferent de venituri in cuantum de 106 lei-total 340 lei,prin Posta Romana ( factor postal ).Devenind tutorele acestuia,am mers la unitatea bancara abilitata de care apartin ( si singura unitate bancara cu care se lucreaza in acest sens ) si am solicitat un cont cu card atasat.Mi s-acertificat nerevizuibil ) si,de curand,tutorele acestuia,pus sub interdictie in urma unei hotarari spus ca mi se poate face doar cont NU si card atasat,deoarece titularul in cauza nu coopereaza si nu poate semna.Pai daca un tribunal a decis punerea acestuia sub interdictie si preluarea drepturilor acestuia de catre un tutore desemnat de asemenea,de acelasi tribunal,cum sa mai semneze ? Pentru ca,in primul rand NU poate semna ( motiv pentru care s-a si desfasurat acest proces de punere sub interdictie ),si,in al doilea rand,orice semnatura a acestuia nu ar mai avea relevanta odata cu obtinerea calitatii de interzis,conform legii.De asemenea,functionarul bancii mi-a spus ca si daca as duce in fata lui,bolnavul respectiv,daca observa ca acesta are un handicap grav,nu ii poate elibera un card.Pai in ce calitate poate hotari un functionar bancar ( cu studii economice ) daca persoana aflata in fata lui are un handicap sau nu,in conditiile in care NU este si posesor de diploma in psihiatrie ( in cazul nostru ) sau alta diploma medicala pentru a fi in masura sa-l evalueze ?

Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 13:51, 7 Octombrie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O persoana pusa sub interdictie nu mai poate semna nimic si nu isi mai poate exprima un consimtamant valabil.

E posibil sa fie vorba despre ceva norme interne ale bancii, dar care nu pot deroga de la normele generale in materia tutelei interzisului judecatoresc.

Incercati sa discutati cu o persoana cu functie de conducere care sa va explice mai clar situatia sau caruia dvs sa ii expuneti problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punere sub interdictie? este singura solutie? sorina_h2004 sorina_h2004 Buna ziua, Baiatul meu a implinit 18 ani,are handicap grav cu insotitor,cod boala 5. Dupa ce am ridicat certificatul de grad mi s-a explicat ca singura ... (vezi toată discuția)
Reprezentare persoana cu handicap grav mihaeza73 mihaeza73 Am un fiu care are 20 ani. Este evaluat cu handicap grav permanent (tetrapaeza spastica), si nu are discernamant. As dori sa aflu sub ce forma as putea sa-l ... (vezi toată discuția)
Care sunt drepturile și obligațiile tutorelui celui pus sub interdicție? nyusziful nyusziful Buna ziua. Se doreste punerea sub interdictie a unei persoane varstnice, cu handicap mental (nu mai discerne, nu isi mai cunoaste fiica etc.) Aceasta actiune ... (vezi toată discuția)