avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achitare sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achitare sulta

Buna ziua. Eu am avut un proces de partaj si in urma acestu partaj eu am ramas cu casa si trebuie sa-i achit sulta fostei soti o suma de 500 milioane de lei .
Intrebarile mele sunt
1. Daca nu ma inteleg cu fosta sotie cu privire la modul cum trebuie sa-i platesc sulta , in cat timp trebuie sa-i achit sulta comform legii ( care este aceasta lege)?
2.Care este suma minima care poate fi executata ,astfel ca executorul sa nu-mi poata executa casa ?
3. Daca eu nu am toata suma si depun in contul fostei sotii bani imediat ce vine hotarararea executorul ma mai poate executa ? iar daca acesta nu intelge sa-mi execute salariul, eu pot face contestatie la executare si sa arat ca eu platesc , atunci el mai poate sa -mi execute casa ?
4.Care este perioada de achitare a sultei din momentul ce se da hotararea definitiva , daca eu incep sa-i depun bani in cont?
5. Dupa ce se pronunta hotararea definitiva care este perioada pana eu trebuie sa-i achit sulta, sau prima transa a sultei ( am inteles ca am o perioada de pana la 30 de zile sa-i achit sulta , sau sa incep sa platesc)?
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: dodorel62 , utilizator 18:48, 18 Octombrie 2016
Daca prin hotarare se prevede un termen de gratie atunci dvs aveti obligatia de a plati imediat ce expira termenul de gratie. Daca nu se specifica nimic in hotarare despre un eventual termen de plata, atunci obligatia trebuie executata de indata.

Sulta va trebui platita integral. Fosta sotie are un drept de ipoteca legala in baza art.2386 pct 5 C.civ. Asta inseamna ca va putea oricand executa bunul imobil pt a -si recupera sulta.

Fosta sotie are la dispozitie un termen de 3 ani din ziua ramanerii definitive a hotararii pt a pretinde plata acestei sulte.
1.Dar daca suma este de 500 milioane , instatnta nu-mi atribuie o perioada de gratie ? Sa inteleg ca daca instanta i-mi atribuie o perioada de gratie de 6 luni , deabia din luna a 7 -a sunt obligat sa achit sulta?
2.Daca achit numai 400 milioane si 100 mil pot sa o las spre executare ca sa-mi execute salariul pentru aceasta suma si in cat timp mi-o poate executa ? la aceasta executare se aplica 1/4 din salariu?
1)trebuia sa cereti in cadrul procesului, daca nu ati cerut , nu aveti. Sotia va poate executa imediat ce hot e definitiva, asta daca nu ajungeti la o intelegere.
2) daca lasati 10 mii de lei datorie, impreuna cu cheltuielile de executare, datoria va depasi cei 10 mii si veti ajunge la executarea casai.
poprirea va fi de 1/3 din salariu.
Cautati sa va intelegeti cu fosta sotie pt plata in cateva transe.
Va multumesc pentru raspunsuri dar as dori sa stiu daca in data cand i-mi vine hotararea definitiva si eu nu ma inteleg cu fosta sotie in privinta achitarii sultei va intreb
1. Daca ea se duce a doua zi la executor ,exista vreun trmen de 15 zile in care executorul nu poate sa-mi execute casa?
2. Daca inacest termen de 15 zile eu achit sulta mai putin o valoare de 75 de miloane mai poate sa-mi execute casa?
3. Daca eu raman cu suma de 75 de milioane ,aceasta suma ramane sa fie executata si executarea se va face din salariul pe car il am ,iar executorul incaseaza un onorariu de 10% din valoarea de 75 miloane , la care se adauga si onorariu avocatului si acesta cat poate fi si daca suma totala de executare va fi de 98 de milioane, aceasta suma se va executa 1/3 din salariu ?
4. Daca am salariu este obligatoriu sa-mi faca executarea salariului , sau poate sa-mi execute si anumite lucruri ?
5.Odata ce am salariu mai poate sa-mi execute casa daca suma totala de executare este sub 100 de milioane?
6. Daca eu ajung la o intelegere cu fosta sotie in privinta achitarii sumei si incheiem un act la un notar, avocat sau executor judecatoresc , mai poate apoi sa mearga si sa anuleze actul in instanta , dorind toti banii si daca odata dat dosarul la executor mai poate sa mearga sa ceara in instanta ca doreste sa-si ia toti banii ?
Va multumesc pentru intelegere !!!
V-am rugat daca puteti sa-mi raspundeti , dar observ ca astept acest raspuns de ceva timp , dar inca nu am primit inca nimic.Sper ca cineva i-mi va raspunde fiindca astept raspunsul ca sa vad ce pot sa fac . Va multumesc anticipat !!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sulta - partaj apartament eu1984 eu1984 Buna ziua , Va rog sa-mi spuneti , plata sultei , stabilite in urma unui partaj pentru un apartament , trebuie platita imediat de la inchieirea partajului , ... (vezi toată discuția)
Plata daune-interese pltgeorge pltgeorge Buna ziua, daca in urma unui proces de partaj, am de primit o sulta din parte fostei, fara ca instanta sa atribuie un termen de plata, aceasta nu o plateste. ... (vezi toată discuția)
Plata in urma partajului titiC titiC Buna seara. In urma partajului trebuie sa achit o suma de bani catre sotie,care reprezinta jumatate din costul unui ap.Puteti sa-mi spuneti si mie care este ... (vezi toată discuția)