avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spatiu personal versus public
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spatiu personal versus public

Bună seara,

În ziua de astăzi a devenit o problemă înțelegerea și respectul față de vecini.
Aș dori să știu cum poate fi încadrat faptul că o persoană stă la geamul apartamentului său și fumeaza continuu, astfel că fumul ajunge la vecini și deranjează cu fumul permanent dar și cenușa de la tigări ce poposește cu succes și cu continuitate de metronom pe pervazul și in incinta apartamentului de dedesupt. Poate fi sancționată fapta in vreun fel?
Pe scara blocului care este in exteriorul blocului dar este protejata de o copertină poposesc multe persoane din bloc si din afara lui, ce fumeaza, beau si fac galagie. Cum poate fi considerat acest spațiu, public sau nu? Ce măsuri legale se pot lua impotriva acestor persoane și practici?
Pe de altă parte un vecin a izolat suprafața exterioară a apartamentului propriu acoperind și 20 cm din apartamentul vecin (pe lungimea acestruia) prin fixarea panourilor izolatoare inclusiv pe pereții apartamentului vecin prin dibluri. Nu a cerut permisiunea. Acum imi ingradeste posibilitatea de a-mi izola apartamentul, deaoarece trebuie demontate aparatorile din tabla ale izolatiei montate pe peretele meu.
Și încă, vecinul respectiv și-a instalat aparat de aer condiționat, o parte din suruburile de prindere in perete fiind montate în peretele apartamentului meu. Nici in acest caz nu a cerut permisiunea. Dar nu acest fapt supara mai tare ci faptul ca isi revendica permanent niste drepturi pe care cred ca nu le are: nu cere aprobarea vecinilor si nici a asociatiei.
Peretele ce reprezinta fatada blocului a cui proprietate este? Fiecare apartament are in proprietate peretele corespunzator din intregul fatadei?

Multumesc.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Viata la bloc nu este mereu atat de roza pe cat ne-am dori
Vecinii,de regula,nu ii putem alege,asa incat pentru relatii amiabile cu acestia trebuie sa tratam toate problemele curente,cu multa intelegere,cu intelepciune si cu toleranta
1-In apartament locatarul poate sa desfasoare orice activitate care nu este incadrabila drept contraventie sau infractiune,respectiv fumat
Referitor la aruncat scrum,mucuri de tigara pe partea comuna,tine de respect,de educatie,lucruri care sunt greu de implementat la persoane care deja au viciul fumatului
Totusi reprezentantii asociatiei de proprietari pot prevedea in Regulamentul de ordine interioara ca este interzis aruncatul de reziduuri ,resturi menajere,pe partea comuna
2
-Pe scara blocului care este in exteriorul blocului dar este protejata de o copertină poposesc multe persoane din bloc si din afara lui, ce fumeaza, beau si fac galagie. Cum poate fi considerat acest spațiu, public sau nu?

Daca spatiul este in exteriorul blocului de locuit in comun,reprezinta domeniu public
Daca nu puteti determina multe persoane din bloc si din afara lui, ce fumeaza, beau si fac galagiesa aiba comportament decent,sa pastreze linistea si curatenia,puteti sesiza oficial politia teritoriala care eventual daca se confirma cele sesizate poate dispune sanctiuni in temeiul disp L nr 61/1991
3-Referitor la modernizarea energetica a apartamentelor aceasta reprezinta o obligatia prevazuta de disp L nr 230/2007
Este de prefearat ca reabilitarea termica a imobilului sa fie executata integral pe intreaga suprafata parte comuna,tocmai pentru a asigura eficienta energetica si aspectul uniform
Partea exterioara a blocului este parte comuna
Proprietarul nu are dreptul sa schimbe aspectul sau destinatia partii comune fara acordul asociatiei de proprietari
Orice perete are 2 fete
In cazul peretilor a caror fete exterioare fac parte din fatada blocului acestia sunt parte comuna
Numai partea interioara,din apartament reprezinta proprietate privata,peretii exteriori sunt parte comuna
ynocentta a scris:

Vecinii,de regula,nu ii putem alege,asa incat pentru relatii amiabile cu acestia trebuie sa tratam toate problemele curente,cu multa intelegere,cu intelepciune si cu toleranta
1-In apartament locatarul poate sa desfasoare orice activitate care nu este incadrabila drept contraventie sau infractiune,respectiv fumat
Referitor la aruncat scrum,mucuri de tigara pe partea comuna,tine de respect,de educatie,lucruri care sunt greu de implementat la persoane care deja au viciul fumatului
Totusi reprezentantii asociatiei de proprietari pot prevedea in Regulamentul de ordine interioara ca este interzis aruncatul de reziduuri ,resturi menajere,pe partea comuna

3-Referitor la modernizarea energetica a apartamentelor aceasta reprezinta o obligatia prevazuta de disp L nr 230/2007
Este de prefearat ca reabilitarea termica a imobilului sa fie executata integral pe intreaga suprafata parte comuna,tocmai pentru a asigura eficienta energetica si aspectul uniform
Partea exterioara a blocului este parte comuna
Proprietarul nu are dreptul sa schimbe aspectul sau destinatia partii comune fara acordul asociatiei de proprietari
Orice perete are 2 fete
In cazul peretilor a caror fete exterioare fac parte din fatada blocului acestia sunt parte comuna
Numai partea interioara,din apartament reprezinta proprietate privata,peretii exteriori sunt parte comuna

1. Se fumeaza intensiv LA FEREASTRA, iar rufele din balcon sau uscatorie miros apoi puternic a tutun. Daca le place tutunul de ce nu fumeaza in interior? Chiar nu se poate face nimic? Doar nu o sa ma mut eu care stau de peste 60 ani aici pentru persoane mai mult sau mai putin tinere, mutate recent careiubesc sa fumeze dar sa-i afume pe altii si nu propria incapere!
Geamurile nu pot fi deschise pentru aerisirea apartamentului.
Scrumul nu am cum sa-l adun de pe pervaz sau din casa pentru a exemplifica ca proba.

2. La ce adancime trebuie ca diblurile sa fie infipte in perete pentru ca sa nu constituie infractiune, asupra apartamentului meu? Acordul vecinilor nu a fost cerut pentru reabilitare.
Peretele face parte din structura de rezistenta a blocului, deci, pe de alta parte avea obligatia de a cere aprobarea asociatiei, si mie in special, deoarece a depasit linita apartamentului sau intrand pe suprafata corespunzatoare apartamentului meu.

3. Si iata, mai apare o problema: vecinul și-a instalat centrala termica fara a cere acordul vecinilor, eu fiind unul dintre cei doi vecini existenti in afara de asociatie?
Ultima modificare: Duminică, 9 Octombrie 2016
im82, utilizator
1-Repet,viata la bloc uneori ,in cazul vecinilor cu mai putin respect si educatie discutabila sau care lasa de dorit,este un calvar
Aveti perfecta dreptate referitor la impedimentul generat de fumul si scrumul de la tigarile vecinului
Incercati amiabil sa sensibilizati vecinul sa ii explicati ca viciul dansului va cauzeaza prejudicii,ca sunteti alergic sau sensibil la fum de tigara
Nu toate actele locatrilor dintr-un bloc de locuit in comun pot fi solutionate de catre autoritati
Fumatul in proprietate personala nu este fapta pedepsita de dispozitiile in vigoare
Consecintele fumatului,fumul si scrumul aruncate pe partea comuna din bloc ,ar tyrebui sa determine pe reprezentantii asociatiei de proprietari sa atentioneze respectivul locatar
2-
La ce adancime trebuie ca diblurile sa fie infipte in perete pentru ca sa nu constituie infractiune, asupra apartamentului meu?

Daca este sa analizam tehnic ,fixarea placilor de polistiren expandat pe suportul perete se realizeaza prin mortar special aditiv +fixare prin dibluri de plastic cu diferite lungimi functie de grosimea polistirenului
Peretele face parte din structura de rezistenta a blocului

Nu toti peretii sunt de rezistenta,functie de conceptul tehnic de proiectare al cladirii
Intradevar vecinul avea obligatia sa intervina asupra partii comune de imobil,numai duopa obtinerea acordului asociatiei de proprietari
3-Toate problemele semnalate in topicul dv demonstreaza ca reprezentantii asociatiei de proprietari fie nu isi cunosc atributiile,fie nu cunsoc dispozitiile in vigoare ,fie sunt indiferenti la incalcarea acestora de catre locatari
Sesizati problemele direct reprezentantuilui legal al asociatiei de dv de proprietari
Daca apreciati ca vecinul a desfasurat acte si actiuni prin care va cauzat prejudicii,daca amiabil nu solutionati,aveti dreptul legal prevazut inclusiv de a-l actiona in instanta pentru recuperare prejudiciu inclusiv daune
Din ce or fi diblurile, tot gaura in perete presupune.
Așa este, cei ce ar trebui sa se implice si sa ia masuri, sunt primii care cauzeaza probleme.
Deci atenție pe cine alegi ca să știi ce cutegi.
Mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2016
im82, utilizator
im82 a scris:

2. La ce adancime trebuie ca diblurile sa fie infipte in perete pentru ca sa nu constituie infractiune, asupra apartamentului meu?

Atentie sporita deoarece dispozitia in vigoare obliga proprietarii sa ia masuri pentru consolidarea si eficientizarea energetica a condominiilor
L nr 230/2007
Articolul 16
(1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri
.
Atentie sporita asupra aspectului esential ca stratul protector energetic a fost aplicat pe fatada exterioara a imobilului de locuit care reprezinta parte comuna,respectiv fixarea placilor cu dibluri nu poate fi apreciata drept infractiune
Daca este sa constientizam intreaga procedura de modernizare energetica cu placi de poliester,genereaza pe de o parte mii de orificii in peretii imobilelor de locuit in comun si pe de alta parte reprezinta un risc si un factor la incendiu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Panou publicitar mihalutza2003 mihalutza2003 Buna, As vrea sa stiu daca pot incasa, doar eu, o anumita suma de bani de la o firma de publicitate, aceasta firma doreste sa monteze un panou publicitar pe ... (vezi toată discuția)
Izolatie termica fatada bloc nicuplacinta nicuplacinta cei de facut locuiesc la etaju 4 acum 1 luna miam izolat terasa singur nici un vecin nu a pus 1 leu azi aud ca vecinu de la et 3 vrea sasi izoleze fatada cu ... (vezi toată discuția)
Spatii comune merepere merepere in urma ploilor din ultimile zile, in calitate de presedinte, mi s-a adus la cunostinta de catre unii proprietari ca s-a infiltrat apa prin peretii exteriori, ... (vezi toată discuția)