avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere si facultate in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere si facultate in strainatate

Sotul meu mai are 2 fete din casatoii anteioae si un baiat de 2 ani cu mine.
Cea mare de 19 ani , dupa apaitia baiatului nodtru, s-a gandit sa faca o facultate pivata in Franta Management hotelier Vatel. Numai taxa pe an e 8040 de euro, chiria si-a ales-o de veo 600 de euo, cu alte cheltuieli , se ajunge lejer la 17-18000 de euro. Initial acum 1 an ne-a spus de facultatea ca v-a costa doar 7000 de euro, si sotul meu a zis sa platim jumi-juma.
Ce mai este ciudat e ca desi i se spunea ca poate plati taxa jumatate in iulie si jumatate in febuaruie, ea a insistat sa plateasca chiar inainte de terminarea bac-ului fetei. In iunie i-am timis 4800 de euro, in august i-am platit ultima pensie alimentara, ca acum sa ne sune sa ne zica ca sotul meu e obligat pana la 26 de ani sa platesca pensia.
As vrea sa intreb daca trebuie sa plateasca pensia si pentu o facultate privata din strainatate?
Am inteles ca ar fi posibil ca acesti bani care ii timit in afara pensiei se pot scade din masa succesorala. Mentionez ca in cei 3 ani de facultate ne-ar ajunge cel putin 25000 cheltuielile, numai partea noastra!Nu e corect ca eu si copilul meu sa fac economii pentu ea, ca apoi sa vina cu pretentii ca are drepturi .... Ce sa scriu pe chitanta la mentiuni ca sa mi se scada aceste cheltuieli, sau cum sa procedez?


SI O ALTA INTREBARE. PENSIA ALIMENTARA POATE FI TRIMISA IN CONTUL MAMEI CU MENTIUNEA PENTU FATA, SAU TREBUIE DIRECT LA FATA?
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2016
monny79, utilizator
Cel mai recent răspuns: asaofi , utilizator 13:47, 29 Iunie 2017
Am inteles ca ar fi posibil ca acesti bani care ii timit in afara pensiei se pot scade din masa succesorala.

ati inteles gresit.
Trebuie sa ii plateasca pensie de intretinere 1/6 raportat la venitul lui, atat.

sotul meu e obligat pana la 26 de ani sa platesca pensia

asta daca studiaza si nu se va putea intretine pana atunci.

Pensia trebuie sa o trimiteti fetii.
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator
banii se aduc la masa succesorala daca sunt donatie. Deci faceti donatie. Insa nu sunteti obligati sa platiti daca nu vreti. platiti pensia ca si pana acum , si aia e. sau daca tot platiti facultatea, scadeti pensia din banii aia. nu e musai sa platiti si pensie si facultate decat daca vreti.
Sumele de bani pentru acea scolarizare in strainatate pentru ca depasesc cheltuieli normale cu studiile se considera a fi daruri manuale si se vor reuni la masa succesorala si vor putea fi supuse reductiunii liberalitatilor excesive.
Si eu ce trebuie sa scriu pe ordinul bancar?
In primul rand, pensia de intretinere nu are nicio legatura cu costul vreunei facultati. Asadar, in contextul a 3 copii, tatal datoreaza fiecaruia o pensie de maxim 17%(50/3) din venitul sau net, pana la 18 ani. Apoi copiii deveniti majori, dovedind continuarea studiilor, vor solicita in instanta prelungirea perioadei de intretinere in cuantumul aratat mai sus. Cf legii si situatiei actuale, ptr fiica de 19 ani, tatal ei (si cu atat mai utin dvoastra!) nu mai are vreo obligatie de plata DECAT DACA majora cere continuarea intretinerii dovedind urmarea studiilor. Si atunci se va fixa ptr ea o contributie DIRECTA (si nu catre mama) a cuantumului de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua , e vorba de băiat care e major , acum 3 ani am primit ... Vauva Vauva Buna ziua , e vorba de băiat care e major , acum 3 ani am primit sentința de la tribunal ca fostul sot, tatăl copilului sa plătească pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Recuperare pensie alimentara Rulzy Rulzy Buna ziua, In 2006 judeatoria a decis ca tata sa plateasca pensie alimentara sorei care locuia cu mama, iar mama sa-mi plateasca mie pensie alimentara care ... (vezi toată discuția)
Ajutor lili.otroc lili.otroc In 09.09.2008 fetele mele gemene majore au deschis actiune pentru pensia alimentara in sedinta din 11.11.2008 instanta a ramas in pronuntare si decide ca tatal ... (vezi toată discuția)