avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de preemptiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de preemptiune

Sotia a detinut, prin mostenire, 7/16 in indiviziune dintr-un imobil + teren.
In 2014 a donat aceste drepturi fiicei noastre.
Din 2009 i-a facut oferta (verbal si, eventual, martori) co-mostenitoarei (care detine tot 7/16) pentru a cumpara cele 7/16 pe care le detinea, dar nici pana in prezent, respectiva co-mostenitoare nu a fructificat aceasta oferta.
Fiica mea a propus sa cumpere de la co-mostenitoare cele 7/16 pe care le detine, dar aceasta a respins propunerea.
Folosinta imobilului si terenului este impartita intre cele doua parti care detin cate 7/16 (imobilul are intrari separate, contracte de utilitati separate - curent, gaze, apa,canal) si este folosit separat din 2006..
In aceste conditii, exista 2 alternative:
1. Fiica noastra sa se mute si sa locuiasca acolo.
2. Sa vanda drepturile ei de 7/16.
In cazul celei de a doua variante, as avea cateva intrebari:
a) Este valabila oferta de preemptiune facuta verbal (cu martori) sau trebuie o oferta formala; cum se face, in ce conditii si cum se transmite ?
b) Pana la gasirea unui cumparator, poate ceda dreptul de folosinta a partii ei de imobil, prin inchiriere sau comodat, fara acordul co-proprietarului ?
Rog frumos si multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri lamuritoare.
Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2016
km, utilizator
Cel mai recent răspuns: km , utilizator 16:56, 16 Octombrie 2016
a) In principiu, oferta de vanzare, daca exista un drept de preemptiune, nu este valabila daca este facuta verbal. Dar in primul rand trebuie vazut daca exista un drept de preemptiune si din ce izvoraste.
b) In principiu, fiecare coproprietar are dreptul de a folosi bunul comun in masura in care nu schimba destinatia si nu aduce atingere drepturilor celorlalti coproprietari, iar in speta dvs. aceste cerinte pare ca sunt indeplinite cu privire la un eventual contract de inchiriere sau comodat in ceea ce priveste casa (in ceea ce priveste terenul nu stiu cum sta treaba in fapt).
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt.
a) In ceea ce priveste dreptul de preemptiune la vanzare, co-proprietara (7/16 in indiviziune) a pretins ca are acest drept; mentionez ca, nici in documentatia funciara si nici in alte acte nu este prevazut acest drept de preemptiune. Ea a pretins ca acest drept decurge in mod automat din statutul ei de co-proprietara in indiviziune.
b) In ceea ce priveste inchirierea, m-a amenintat ca, daca inchiriez fara acordul ei, ma reclama (unde, in ce baza) !?
Exista aceste posibilitati ( "a" si/sau "b") ?
Cu privire la a) - comostenitoarea stie daca dreptul de preemptiune exista sau daca merge la cacealma.

Cu privire la b) - situatia dvs. este oarecum nereglementata expressis verbis si anume "indiviziune divizata", adica dpdv legal coproprietatea care are ca obiect imobilul nedivizat dpdv material, in speta dvs. este in fapt divizat, asa cum reiese din cele scrise de dvs.
(imobilul are intrari separate, contracte de utilitati separate - curent, gaze, apa,canal)
.
In acest caz, apreciez ca actele juridice de administrare (inchiriere, comodat, etc) pot fi facute, atata vreme cat nu se aduce atingere drepturilor celuilalt coproprietar, si din ce ati scris nu s-ar aduce atingere acestor drepturi. Daca insa, coproprietarul s-ar simti lezat, are la indemana actiunea in instanta civila si in calitate de reclamant îi revine sarcina probei.
Multumesc frumos pentru amabilitate si promptitudine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indiviziune // ingradirea drepturilor Mose Mose Buna tuturor, detin impreuna cu o alta persoana un teren in indiviziune, Acest teren inconjoara cele doua case care ne apartin separat fiecaruia dintre noi ... (vezi toată discuția)
Clarificare termen ''coproprietar'' silentk6 silentk6 Am cautat informatii in legea cu privire la vanzarea terenurilor agricole, in cele 2 link-uri de mai jos, dar nu scrie nimic de cei care detin cote indivize ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna popd_ms popd_ms Buna ziua, Am o problema si m-am gandit ca voi gasi cateva idei utile pe acest forum. In urma unei succesiuni, a ramas un imobil/teren aferent/anexe, ... (vezi toată discuția)