avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune si contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune si contract de intretinere

Parintii mei mi-au facut contract de intretinere, in care spun,,transmitem grevat cu dreptul de uzufruct viager si cu obligatiunea de intretinere viagera,dobanditoarei...si se enumera tot ce au in proprietate.iar eu [dobanditoarea] sunt obligata in solidar sa-i intretin si sa-i inmormantez.Mai am un frate care nu s-a implicat deloc,dar care si-a insusit 3 exemplare ale acestui contract si nu stiu la ce i-ar folosi.si ce intentioneaza.Deci inteleg ca in acest caz nu se mai face succesiune? Multumesc!
In cazul dvs., apreciez ca este aplicabil art. 1091 (4) din Codul civil astfel incat, fata de fratele dvs., exista o prezumtie de donatie cu privire la actul prin care parintii dvs. v-au transferat toate bunurile lor.

Astfel, sunt doua chestiuni ce necesita a fi analizate:
1. exceptarea de la raport a acestei donatii;
2. reductiunea liberalitatilor care incalca rezerva succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune floridelotus floridelotus La contractul de intretinere cu uzufruct viager facut unuia dintre copii mai are loc succesiunea?Va multumesc! (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala apoi contract vanzare ovidiumol ovidiumol Tatal meu are o fiica din prima casatorie si pe mine din a doua casatorie. Tata a mostenit o casa+teren => bun propriu, desi e mostenita in timpul ... (vezi toată discuția)
Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)