avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire domiciliul tatalui - locul exact unde este ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire domiciliul tatalui - locul exact unde este dus minorul

Buna ziua,

sunt in proces cu fosta sotie pentru modificarea programului de vizita a fetitei noastre (in varsta de 4 ani) si pentru stabilirea domiciliului la mine.

in acest moment, am un program de vizita pentru fetita prin care o pot lua la domiciliul meu de vineri seara pana duminica seara, 2 weekend-uri pe luna.

domiciliul meu din buletin este la adresa unde locuieste si mama mea si unde ma duc si cu fetita, insa eu nu sunt trecut la intretinere la adresa respectiva deoarece in restul timpul locuiesc la prietena mea.

acum, in timpul procesului cat si inainte de acesta, fosta mea sotie insista sa-i spun adresa prietenei mele (pe motiv ca mai duc fetita si acolo ocazional). a adus chiar probe in instanta cum ca eu nu sunt trecut la intretinere la adresa din buletin (desi acolo s-a facut acheta sociala) iar judecatorul a trimis cerere catre asociatia de proprietari pentru a confirma acest lucru.
toate astea in conditiile in care si ea are un prieten la care isi petrece noptile impreuna cu fetita si nu mi-a comunicat niciodata adresa exacta.

intrebarea mea este: ce relevanta are pentru instanta faptul ca eu nu platesc intretinere la adresa din buletin, insa duc fetita acolo?
iar in cazul in care voi obtine domiciliul voi sta cu fetita la adresa din buletin si atunci ma voi trece si la intretinere.
ma poate obliga instanta sa declar adresa prietenei mele?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CostinIancu , utilizator 14:38, 20 Octombrie 2016
Din punctul meu de vedere nu are relevanta pt solutionarea actiunii precizarea de catre dvs a adresei unde domiciliaza prietena dvs.Tinand cont de practica actuala a instantelor,de varsta minorei,sansele de a obtine schimbarea domiciliului sunt mici.Succes.
intrebarea mea este: ce relevanta are pentru instanta faptul ca eu nu platesc intretinere la adresa din buletin, insa duc fetita acolo?

Se vrea a se dovedi ca dvs nu locuiti de fapt in casa mamei dvs acolo unde cereti sa se stabileasca locuinta copilului si ca riscul e mare ca fetita sa locuiasca pe viitor cu bunica, iar dvs cu prietena sau impreuna la prietena.
In astfel de dosare, instanta vegheaza din oficiu la interesul superior al copilului care - in acest moment - se circumscrie unui domiciliu stabil, adecvat cresterii unui minor si supravegherii copilului de catre persoane cunoscute lui si apte sa-l ingrijeasca.

Prin urmare, instanta va verifica unde si cu cine locuiti caci dvs solicitati sa luati copilul la dvs nu doar in vizita ci cu caracter permanent. De asemenea, va verifica si persoanele cu care locuiti si care se vor afla in preajma copilului.
Ancheta socială la adresa ambilor părinţi este clar prevăzută de lege.

Art. 396 Cod Civil
Raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori

(1) Instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă.

Prin faptul că aţi declarat domiciliul dvs. la o adresă unde nu plătiţi cheltuieli de intreţinere se demonstrează că aţi indus în eroare instanţa, fiindcă nu sunteţi înscris în Cartea de imobil a adresei declarate. Ancheta socială se face tocmai pentru a se constata condiţiile de locuit oferite minorului de către fiecare părinte.

Nu cred că vă va obliga instanţa să declaraţi adresa prietenei, fiindcă, bănuiesc, nici acolo nu aveţi nici un statut d.p.d.v. al domiciliului, dacă nu aveţi cel puţin viza de flotant.

Daca ati fi cerut doar program de vizita, nu avea relevanta unde stati efectiv. Cand insa solicitati stabilirea domiciliului fiicei dvs, instanta doreste sa afle unde exact veti locui dvs impreuna cu fetita.

Alte discuții în legătură

Program vizitare copil minor de catre parinte cu domiciliul in strainatate. sim0na sim0na Dupa divort copilul minor (6 ani) a fost incredintat catre tata. Mama era in strainatate si a fost citata prin presa desi tatal stia unde se afla. Mama ... (vezi toată discuția)
Lncredintare minor smary12 smary12 buna ziua.am avut o relatie de 6 ani din care a rezultat o fetita.in urma neintelegerilor dintre noi,am pus capat acelei relatii si am parasit domiciliul fara ... (vezi toată discuția)
Avem custodie comună cu domiciliul la mama pentru fiica noastră, însă acum fosta soție vrea s-o abandoneze și să-și refacă viața. cum să opresc șantajul și amenințările ei? geoxgeorge1983 geoxgeorge1983 Buna seara Va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat Sunt divortat de cateva luni si avem impreuna o fetita de 6 ani Divortul a fost pe cale amiabila , la ... (vezi toată discuția)