avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am o mare nelamurire, am nevoie de ajutor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am o mare nelamurire, am nevoie de ajutor

Buna ziua, problema mea este urmatoarea: lucrez in Spania cu contract de munca in camp, cu toate taxele si impozitele achitate si am descoperit ca sunt insarcinata in 8 saptamani. Daca continuu sa muncesc cu contract aici, in Spania, si daca nasc in Spania copilul, (pe urma vreau sa ma intorc acasa cand copilul va avea cateva luni) voi putea sa beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului la intoarcerea in tara, sau doar de alocatie?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Dana Maxim , Mediator 10:31, 28 August 2009
Daca nu sunteti inregistrata cu contract de munca in Romania, nu.
Veti putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, intrucat se aplica Regulamentul 1408/71. Va trebui sa faceti dovada ca ati realizat venituri profesionale dobândite în urma activităţilor salariale ori independente totalizate în baza prevederilor Regulamentului CEE 1.408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate socială lucrătorilor salariaţi, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul Comunităţii.
Conditia este sa fi obtinut venituri timp de 12 luni anterioare nasterii copilului.
Multumesc mult pentru raspuns si imi cer anticipat scuze pentru insistenta dar este sigur ca daca copilul se naste in alta tara si pe urma ma intorc in tara cu el beneficiez de indemnizatie? (nu o sa avem alta sursa de venit, iar in Spania nu am sa pot ramane deoarece cheltuielile sunt foarte mari si nemaiputand lucra ... nu am sa pot face fata) .

Multumesc inca odata
Sigur ca veti beneficia. V-am spus, conditia este ca dvs sa realizati venituri in cele 12 luni anterioare nasterii copilului.
Art. 7. - Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
Daca puteti face dovada ca timp de 12 luni inainte de nasterea copilului ati obtinut venituri profesionale, veti putea benefia de acea indemnizatie de crestere a copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copii pt mame din strainatate care se intorc in romania brutussorel2 brutussorel2 Buna seara! Sunt o mama care traiesc in Spania si doresc ca la vara sa ma reintorc in Romania.In luna iunie voi avea primul meu bebe.Ma intereseaza sa stiu ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru copii nascuti in strainatate(ue) Adenisa27 Adenisa27 Buna ziua! Daca puteti sa ma ajutati, va rog... muncesc in Romania de aproximativ 2 ani,si pe data de 1 mai voi naste. Am ales insa sa nasc in Spania, in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil dupa absolvirea cursurilor de licenta, la zi Rebeca01bb Rebeca01bb Sunt insarcinata si voi naste la sfarsitul lunii septembrie 2015 in Spania .Aici vom sta o perioada. In data de 27 iunie 2015 am absolvit cursurile de ... (vezi toată discuția)