Buna seara.
m-am angajat la o companie si mi s-a spus ca primele 3 luni sunt in perioada de proba. Dupa numai 20 de zile calendaristice, am fost chemata la serviciul personal in care o doamna de acolo mi-a transmis ca am fost concediata din initiativa angajatorului iar de a doua zi sa nu mai vin la munca, fara sa primesc nicio notificare in acest sens asa cum scrie in Codul Muncii. A doua zi m-am prezentat la companie sa-mi ridic decizia de concediere, asa cum mi-au transmis prin telefon. In momentul cand mi-au adus decizia sa o semnez, nu m-au lasat sa o citesc, mi-au intins pixul in fata si m-au pus sa semnez. Fiind intimidata si emotionata in acelasi timp am semnat, iar la 2 secunde cand am apucat sa citesc decizia pe indelete.....mi-am dat seama ce greseala am facut semnand. In decizie se mentiona faptul ca eu am solicitat incetarea contractului. Eu nu am vrut sa plec de la companie, aveam nevoie de acel job, nu am depus nicio notificare in acest sens ca vreau sa plec de la ei.
Dupa acest incident am depus o cerere (cu data si numar de inregistrare) domnului administrator in care i-am expus faptele petrecute, si am solicitat anularea deciziei si repunerea mea pe post.
in urmatoarea zi am sunat si am intrebat daca domnul administrator a luat o decizie.... ori de anulare ori orice alta decizie, insa doamna de la personal mi-a zis ca acea cerere este doar o informare asupra faptelor petrecute si ca nu o sa primesc niciun raspuns de la niciun administrator. am intrebat-o cu cine am stat de vorba la tel .... a ezitat... nu a vrut sa-mi raspunda si mi-a inchis telefonul. Dupa 5 minute m-au sunat inapoi de la companie si o alta doamna mi-a zis ca pot venii oricand inapoi ca imi va anula prima decizie de concediere si ca-mi va face alta decizie cu ce articol vreau eu din Codul Muncii, ca ambele parti sa fie multumite si sa nu mai existe probleme.
va rog frumos sa ma ajutati. ce trebuie sa fac mai departe? ii pot da in judecata ? am semnat acea decizie in momente de presiune din partea lor si regret foarte tare.
Salariatul poate sesiza instanta de judecata daca apreciaza ca incetarea contractului s-a realizat cu incalcarea legii.
Art.31 C.mun.
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
.....
Contestatia se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul.
si trebuie sa platesc vreo taxa judiciara de timpru la introducerea cererii? nu-mi permit sa-mi angajez un avocat. pot avea un avocat din oficiu?
Va multumesc
ma pot reprezenta singura in instanta? care ar fi costurile unui proces privind litigii de munca? va rog sa ma ajutati, nu mai m-am confruntat cu asa ceva niciodata.
Contestatie
magyari
Un angajat, incepand din luna aprilie nu a mai primit nici un ban, ca si salariu. Ca urmare a acestui fapt, a comunicat verbal conducerii ca nu mai este dispus ... (vezi toată discuția)