avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere si drept de vizitare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere si drept de vizitare minor

Buna ziua,

Va rog mult sa ma ajute si pe mine un avocat cu un sfat.
Am divortat acum mai bine de doi ani. La divort am agreat ca fetita noastra in varsta de 3 anisori la acel moment va locui cu mine si va fi vizitata de fostul sot la intelegere cu mine, in prezenta mea si ca va achita 25% din veniturile sale ca si pensie alimentara.
Intre timp s-a mutat din tara s-a casatorit cu o turcoaica si locuiesc acolo.
In aceste conditii mi-a taiat pensia alimentara la doar 300 lei si ma ameninta intr-una ca o sa ceara ca domiciliul fetitei sa fie la el.
Desi incerc sa dau dovada de buna crestere pentru ca puiului meu sa ii fie bine, as vrea sa stiu si eu care sunt drepturile ei si de ce ar trebui sa ne fie frica
1. poate solicita si castiga dreptul sa ia fetita sa locuiasca la el (fie in Turcia sau daca se muta aici in Romania) - asta avand in vedere ca fetita mea are acum 5 anisori si nu a stat fara mine decat cateva zile cand mi-a impus el sa i-o dau. Mentionez ca a venit inapoi neingrijita, nu i-au dat tratamentul pentru otita etc.
2. imi impune sa i-o dau mamei lui o data pe saptamna, lunea - timp de 3 ore si de doua ori pe saptamana sa vb cu el pe skype cate o ora iar cand vine in tara o ia cateva zile - in functie de cat sta...sunt obligata sa o dau mamei lui? de fiecare data ii da sa pape lucruri nesanatoase, sa bea cola si ii mai si aga prostii in cap cum ca nu vreau eu sa o primesc in casa etc...
3. pot face ceva in privinta pensiei alimentare? daca da - ce anume?
Multumesc

Mihaela
Cel mai recent răspuns: STAICU_MIHAELA84 , utilizator 14:11, 20 Octombrie 2016
In situata expusa de dumneavoastra, nu poate fi modificata locuinta minorei.

(aceasta a fost stabilita prin sentinta de divort, inteleg eu, prin intelegerea celor impricinati).

Parintele necustodian poate solicita, insa, stabilirea unui program de vizitare, avand in vedere neintelegerile vizate de realizarea legaturilor personale cu minora.

Asadar, instanta de tutela poate dispune incuviintarea unui program de vizitare, in intervale de timp determinate, in diverse locatii.

Vizitarea se poate realiza si la locuinta de domicilu a fostului sot, in TURCIA , in ipoteza in care se aprecieaza ca o atare deplasare este in interesul superior al minorului.

Instanta de judecata poate obstructiona dreptul tatalui, in ceea ce priveste vizitarea, in situatia in care luarea de la domicliu nu este una avantajoasa, pentru copil.

Instanta de judecata trebuie sa dea eficacitate principiului premeninentei interesului superior al minorului.(interes ce prevaleaza, dincolo de conflitele ce survin intre parinti ).

Vizitarea se poate realiza la domiciliul dumneavoastra, in prezenta dumneavoastra.

Instanta de tutela poate dispune ca legaturile personale cu minora sa se realizeze in spatii publice .( pentru a fi protejat copilul, in ipoteza in care a fost pus in situatii de risc ).

Dumneavoastra trebuie sa demonstrati ca luarea minorei de la domiciliu nu este una avantajoasa, pentru minor.

Bunicii paterni pot avea un program de vizitare, stabilit de instanta de judecata.

Succes.

Buna ziua,

In primul rand va multumesc pentru raspuns.

As dori sa punctez ca divrtul s-a produs prin notar iar programul a fost stabilit prin conventie privind exercitarea autoritatii parintesti.

Nu ma lupt cu el tocmai pentru a evita ca fetita mea sa ajunga in Turcia de unde ma tem ca nu o va mai aduce bazandu-s pe banii pe care ii are...

Referitor la pensia alimentara pot face ceva? Prin aceeasi conventie a spus ca va plati 25% din venituri, acum si-a inchis conturile aici - este operations Manager in Turcia la o companie petroliera deci probabil are venituri super -- asa cum a avut intotdeauna in petrol iar el plateste 300 lei.

De asemenea - sunt fortata sa stau pironita in casa in fiecare saptamana doua zile ca el sa vb cu fetita?

Multumesc.

Mihaela

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vizitarea copilului de catre tata si pensia alimentara mihaelag84 mihaelag84 Buna ziua, Am divortat anul trecut in ianuarie pe cale amiabila, prin notar. In urma divortului fetita mea in varsta de 5 ani (la acest moment) a ramas cu ... (vezi toată discuția)
Despre copil ghebosel_leu ghebosel_leu am divortat de fosta sotie de 1an si doua luni,impreuna avem o fetita de 10 anisori ,care a ramas impreuna cu mama sa de atunci totul fost ok, imi a vedea ... (vezi toată discuția)
2 probleme minore sper Linxu Linxu Buna ziua , am si eu 2 probleme , 1. - sunt divortat , platesc pensie alimentara , am omis sa o platesc cateva luni , ok vina mea , fosta sotie ma dat in ... (vezi toată discuția)