avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Intrebari in legatura cu autorizatie proiectare ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Intrebari in legatura cu autorizatie proiectare instalatii Electrice, Sanitare, Termice , HVAC.

Buna ziua ,
Am terminat facultatea de Electromecanica si vreau sa fac proiecte DTAC pentru instalatii ( electrice , termice , sanitare, hvac ).
Conform profilului facultatii , acesta are urmatoarele ocupatii conform COR


Evaluator - 241210; Inginer de cercetare roboti industriali - 215134; Inginer de cercetare în echipamente de proces - 214461; Inginer
de cercetare în echipamente si instalatii de bord - 214452; Inginer de cercetare în electromecanica - 215131; Inginer de cercetare în
telecomenzi si electronica în transporturi - 215233; Inginer electromecanic - 215216; Inginer electromecanic SCB - 215201; Inginer
electromecanic minier - 214403; Inspector în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă - 325723; Profesor în învatamântul gimnazial -
233002; Proiectant inginer electrotehnic - 215110;

Din cate am citit pe net , pentru proiectarea si dreptul la semnatura a instalatiilor electrice este necesar un examen de la ANRE.
Intrebarea mea este urmatoarea : Ce autorizatie trebuie sa am pentru a putea proiecta instalatii termice, sanitare si hvac? Si daca se poate obtine dreptul de semnatura.
Proiectarea de instalatii sanitare,termice si hvac se poate face doar de cei care au terminat facultatea de instalatii?
Intentionez ca aceste proiecte sa fie facute prin PFA.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:09, 21 Octombrie 2016
Gasiti aici Regulamentul pentru autorizarea electricienilor, verificatorilor de proiecte, etc. [ link extern ] /
Pregatirea dvs. este in domeniul electromecanic si nu puteti desfasura activitati din domeniul instalatiilor sanitare, termice si hvac, din domeniul facultatii de ctii-instalatii.
Ocupatiile COR pe care le mentionati nu sunt toate pentru profilul electromecanic.
Pentru unele meserii sunt necesare, in plus, studii/ cursuri si autorizari - exemplu: evaluator, inspector in domeniul ssm, profesor.
In plus, pentru a putea executa proiecte/ sa gasiti beneficiari este bine sa practicati meseria o perioada de timp, in productie, unde puteti sa capatati deprinderi utile acestei activitati. Experienta puteti capata si daca veti lucra o perioada intr-o firma de proiectare, caz in care puteti fi angajat cu CIM sau puteti colabora cu firma respectiva ca PFA.
Pe cont propriu pentru intocmirea de proiecte va fi f. greu sa gasiti de lucru daca abia ati terminat facultatea.
In cercetare puteti lucra doar daca veti desfasura activitatea intr-un institut de cercetare sau ca asistent (pentru inceput) in cadrul facultatii pe care ati terminat-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titulatura job catalinflorin catalinflorin buna ziua! sunt absolvent al facultatii de instalatii si sunt interesat sa stiu daca la viitorul nou loc de munca pot fi incadrat ca inginer automatist.stiu ... (vezi toată discuția)
Necesitatea autorizarii pentru lucrul in instalatii electrice de jt a altor categorii de salariati decat electricieni. DanNic DanNic Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Echipa de ingineri de service a firmei efectueaza lucrari de instalare si intretinere echipamente de birotica ... (vezi toată discuția)
Autorizare proiectare instalații Mihai vasiliu Mihai vasiliu Bună ziua ... sunt absolvent al facultății de inginerie la upb 5 ani cu diploma de inginer diplomat și respectiv al facultății de inginerie a ... (vezi toată discuția)