avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pfa asigurari sociale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pfa asigurari sociale

am si eu un pfa de un an de zile ,profesii liberale ,in sistem real ,inregistrat la registrul comertului,administratia financiara ,la care platesc impozit de 16% la venitul declarat realizat . Nelamurirea mea este in legatura cu asigurarile sociale ,pensii ,sanatate .La ce anume sunt obligat sa platesc impozit ,si la care este optional .Mentionez ca pana acum nu am platit nici la pensii ,nici la sanatate .Care sunt sanctunile pentru ca nu am platit de un an de zile la sistemul de pensii si sanatate ? Va multumesc pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: george16 , utilizator 11:17, 3 Decembrie 2009
Probabil ca a fost PFA de mai mult de 5 ani, altfel ar fi platit de la data infintarii PFA.
1. PFA plateste obligatoriu CASS 5,.%, conf. legii 95/2006, pentru venitul net impozabil din decizia de impunere, nu conteaza ca are un CIM incheiat cu un angajator.
2. PFA plateste obligatoriu CAS 31,3%, conf. Legii 19/2000, la venitul din declaratia de asigurari sociale incheiata la casa de pensii, nu conteaza ca are un CIM incheiat cu un angajator.
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
am si eu o intrebare .Ca pfa vreau sa deduc cheltuielile cu telefonul . Pentru asta trebuie sa am abonament ca pfa , sau e de ajuns cel pe persoana fizica?
Din cate am citit, contributia CAS nu e obligatorie pentru PFA, in cazul in care are si un contract individual de munca. Intrebarea mea este daca are vreo relevanta faptul ca nu e functie de baza.
Va multumesc.
Deci ,pana la urma exista o suma minima ce trebuie trecuta in contractul cu casa de pensii pt pfa ? sau se calculeaza la venitul din decizia de impunere?

Alte discuții în legătură

Plata la cas de catre un pfa biancamarianca biancamarianca Sunt PFA- profesii liberale nu am contract de munca si vreau sa stiu cum se plateste CAS-ul(31,3%)la nivelul veniturilor brute realizate, la venitul net sau se ... (vezi toată discuția)
Angajat si pfi drov drov Buna ziua, Datele problemei sunt urmatoarele:- sunt angajat la o firma - vreau sa-mi deschid pfi sau ... (vezi toată discuția)
Traducator pfa - angajat la firma x panalivia panalivia Buna ziua! V-as ruga sa ma ajutati si pe mine cu elucidarea darilor ce am sa le virez statului: sunt angajata la firma X cu 8 ore si in acelasi timp am ... (vezi toată discuția)