Buna ziua
Condamnat in 2013 (sentinta definitiva) la 3 ani inchisoare cu suspendare si 5 ani termen de incercare vreau sa stiu cand intervine reabilitarea de drept.
Reabilitarea se face dupa noul sau vechiul cod penal?
In penal se aplica principiul legii mai favorabile.
Datele prezentate sunt insuficiente pentru a analiza daca va este mai favorabil vechiul sau noul cod penal.
Din ceea ce ati prezentat, reabilitarea de drept poate interveni dupa implinirea termenului de incercare.
Reabilitarea de drept intervine in conditiile art.86 cp-1969.
ART. 86
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.
multumesc
cred ca vechiul cod ma avantajeaza daca pot spune asta
sentinta suna asa:
.Condamnă pe inculpatul ********* la o pedeapsă de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată, prevăzută de art. 215 alin. 1 , 2, 3 şi 4 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal şi art. 3201 alin. 7 Cod procedură penală (faptă din perioada noiembrie 2003 – ianuarie 2004). În temeiul art. 81 Cod penal, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 5 (cinci) ani, stabilit în condiţiile art. 82 Cod penal. Aplică inculpatului Sîrghi Mihai pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a-II-a şi lit. b Cod penal, iar în temeiul art. 71 alin. 5 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei accesorii, pe durata termenului de încercare de 5 (cinci) ani
. PROCES-VERBAL În temeiul art. 359 Cod de procedură penală, atrage atenţia inculpatului Sîrghi Mihai asupra consecinţelor prevăzute de art. 83 Cod penal, în cazul săvârşirii, cu intenţie, în interiorul termenului de încercare, a unei alte infracţiuni.
pe cazier apare ca definitiva la data 29/05/2012 dar pe o copie de la arhiva figureaza martie 2013 definitiva(dupa un recurs din cate imi aduc aminte)