avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot primi somaj daca am doar 20 zile lucrate la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot primi somaj daca am doar 20 zile lucrate la ultimul angajator?

Am plecat de la o firma prin desfacerea contractului cu 55b. Sunt angajata la o noua firma de 20 de zile si as vrea sa stiu daca pot primi somaj in cazul in care nu mai vreau sa raman in firma?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:16, 27 August 2009
1. Ca sa primiti indemnizatie de somaj trebuie sa va inceteze contractul individual de munca din motive neimputabile dvs., adica sa fiti concediat cu unul din urmatoarele articole din Codul muncii: 61c, 61d sau 65.
2. Nu conteaza cat ati lucrat la ultimul angajator, trebuie doar sa aveti lucrate 12 luni din ultimele 24 de luni, nu neaparat consecutive si nu neaparat la acelasi angajator.
Motivele neimputabile care dau dreptul la somaj sunt mai multe, respectiv:

"Art. 5. - Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (41) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare

ar mai fi de mentionat deci si alte situaii posibile destul de frecvent:
-incetarea contractului in perioada de proba din initiativa angajatorului.
-incetraea conract pe perioada determinata la expirare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie MARIANASAVA MARIANASAVA BUNA ZIUA.Am o intrebare daca plec de la locul de munca prin demisie cu respectarea preavizului de 20 de zile calendaristice am dreptul la somaj dupa aceea ? (vezi toată discuția)
Demisie & somaj JohnnyBRB JohnnyBRB Buna ziua, Are drept la somaj o persoana care si-a dat demisia? Va rog sa imi indicati temiul legal. Multumesc! (vezi toată discuția)
Somaj marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Buna ziua. O persoana cu o vechime totala de 3 ani lucrati fara intrerupere in aceeasi unitate,are CIM incetetat in 19.08.2013 cu art 55,lit b, poate ... (vezi toată discuția)