avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca la domiciliu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca la domiciliu

Buna ziua, doresc niste lamuriri si sper ca cineva sa-mi raspunda. Lucrez de 2 ani si jumate pentru o societate recruteaza persoane pt o societate multinationala ca operator si lucrez de acasa.

Conform codului muncii angajatul la domiciu isi face singur tura, ceea ce la noi este in felul urmator, societatea straina ne face turele in sistem iar noi trebuie sa le respectam, cand la program de 8 ore pe zi plus 1 ora pauza pranz sau la 10 ore pe zi plus 1 ora pauza pranz de luni pana duminica, e normal, corect si legal?

Faptul ca nu iau pauza de pranz de 1 ora dar lucrez cele 40 de ore saptamanl, mi se iau bani di salariu,doresc sa stiu daca e normal, corect si legal?

In contractul de munca spune clar ca pauza de pranz este timp neproductiv si neplatit.

Salariul nostru cuprinde parte fixa, adica salariul de baza plus parte variabila care cuprinde contactele. Orele suplimentare sau bonusul de weenked care este dat o singura data chiara daca lucrez mai multe zile de weekend vin incluse in partea variabila iar in fluturasul contabil nu am niciodata nici un fel de spor, asta pentru ca sunt incluse in partea variabila, e corect contabil, normal si legal?

In plus noi lucram de luni pana duminica program inegal cum se spune, cand 8 ore pe zi cand 10 ore pe zi, dar agentia la care sunt angajata trimite lunar la ITM situatia noastra cu 8 ore pe zi de luni pana vineri este corect, normal si legal?

Pentru faptul ca lucrez un program impus de societatea straina si nu cum spune legea noastra, faptul ca nu iau pauza de pranz neproductiva si neplatita dar totusi mi se ia bani di salariul, plus restul ce am spus, sunt motive de apelat la instanta?
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2016
angela33, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:32, 25 Octombrie 2016
angela33 a scris:

......

In plus noi lucram de luni pana duminica program inegal cum se spune, cand 8 ore pe zi cand 10 ore pe zi, dar agentia la care sunt angajata trimite lunar la ITM situatia noastra cu 8 ore pe zi de luni pana vineri este corect, normal si legal?

Pentru faptul ca lucrez un program impus de societatea straina si nu cum spune legea noastra, faptul ca nu iau pauza de pranz neproductiva si neplatita dar totusi mi se ia bani di salariul, plus restul ce am spus, sunt motive de apelat la instanta?

1. Incepand cu data de 01.01.2011 nu se mai depun acte privind executarea, modificarea, suspendarea si incetarea acestora la ITM. Acestea se transmit in format electronic, in registrul general de evidenta a salariatilor, conform HG nr.500/2011, modificata si completata.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

3. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

4. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se resrtitui suma retinuta nelegal.
Multumesc pentru raspuns dar totusi va rog daca e posibil sa mi se raspunda la fiecare intrebare pe care am pus-o pas cu pas, e bine ca ati facut referire si la articole din lege, dar doresc sa stiu cat este de legal ce se intampla daca sunt obligata lucrand la domicilu sa respect pauza de pranz eventual daca este si unde este stipulat in lege, in care lege, va multumesc
Munca la domiciliu este reglementata in art.108 - 110 C.mun.

Art. 108
(1) Sunt consideraţi salariaţi cu munca la domiciliu acei salariaţi care îndeplinesc, la domiciliul lor, atribuţiile specifice funcţiei pe care o deţin.
(2) În vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin, salariaţii cu munca la domiciliu îşi stabilesc singuri programul de lucru.
(3) Angajatorul este în drept să verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu, în condiţiile stabilite prin contractul individual de muncă.

Asadar, salariaţii cu munca la domiciliu îşi stabilesc singuri programul de lucru.

Art.40 C.mun.
.......
(2) Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
b) obligatia de a respecta disciplina muncii;
c) obligatia de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca;
.......

Odata ce ati semnat un c.i.m./reg.intern in cuprinsul carora este mentionat si programul de munca, aveti obligati sa le respectati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este ceva ilegal in asta? Nimeni99 Nimeni99 Buna ziua.Momentan lucrez intr-o firma de Support IT iar programul de lucru este foarte ciudat.Adica lucrez 12 ore pe zi 4 zile pe saptamana consecutive, iar ... (vezi toată discuția)
Sesizare itm ale29 ale29 Buna ziua! Lucrez la o firma cu contract individual de munca cu programul din contract de 8h/zi de l-v,40 h/saptamana,dar practic eu lucrez program de 2 zile ... (vezi toată discuția)
Contract de munca! Daniel1900 Daniel1900 Buna ziua! Lucrez ca si Agent Securitate! Am contract pe perioada nedeterminata,dar in contract scrie ca orarul ii de 8 ore pe zi de luni pana vineri-inegal! ... (vezi toată discuția)