Va rog sa-mi spuneti urmatoarele: in urma decesului mamei mele, au rezultat doua bunuri imobile, unul (cel in care si locuiesc) revenindu-mi mie, iar cel de-al doilea, surorii mele.
Deoarece obtinerea certificatului de mostenitor, presupune costuri rirdicate, pe care in prezent nu le putem suporta, atat eu cat si sora mea, ne-am gandit sa obtinem, in prima faza, un certificat de calitate de mostenitor. Insa, dorim sa cunoastem urmatoarele:
1. In cat timp ar trebui, de la decesul mamei, sa obtinem certificatul de mostenitor, astfel incat sa nu fim impozitate suplimentar (1 an sau 2 ani?);
2. Daca certificatul de calitate de mostenitor ne poate ajuta sa ne facem mutatie in cele doua imobile lasate mostenire de mama noastra ?( eu in imobilul in care locuiesc deja dinainte de decesul mamei, iar sora mea in cel de-al doilea imobil, in care in prezent nu locuieste, dar doreste sa se mute).
Daca dezbateti succesiunea in termen de doi ani de la deces, nu datorati impozit.
Certificatul de mostenitor reprezinta titlu de proprietate.
Certificatul de moştenitor se eliberează de către notarul public şi cuprinde constatări referitoare la patrimoniul succesoral, numărul şi calitatea moştenitorilor şi cotele ce le revin din acest patrimoniu, precum şi alte menţiuni prevăzute de lege.
In afara scopului de a face dovada calităţii de moştenitor şi a bunurilor transmise pe această cale, certificatul de moştenitor este însă şi un instrument oficial prin care notarul public procedează la predarea moştenirii legale sau, după caz, a legatelor.
Sub acest aspect, noul cod, referindu-se la sezină, prin art. 1125-1126, prevede că, pe lângă stăpânirea de fapt asupra patrimoniului succesoral, le conferă moştenitorilor dreptul de a administra acest patrimoniu şi de a exercita drepturile şi acţiunile defunctului, calitate pe care o au soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi, iar în lipsa lor, colateralii privilegiaţi.
Această calitate li se acordă moştenitorilor sezinari, prin certificatul de moştenitor sau hotărâre judecătorească, care până la atestarea finală sunt singurii moştenitori care dobândesc de drept stăpânirea de fapt a moştenirii (art. 1126 alin. 2).
După intrarea în vigoare a Codului Civil, certificatul de moştenitor este titlu de proprietate, făcând astfel, pe lângă dovada calităţii de moştenitor legal sau testamentar, şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Practic inteleg ca nu ar mai avea niciun sens sa obtinem un Certificat de calitate de mostenitor. Noi doream sa facem acest lucru deoarece pe langa faptul ca locuim fizic in acele imobile, am fi dorit sa figuram si in acte ca locuim acolo. Nu neaparat ca suntem proprietari pe imobile.( Aceasta se va intampla dupa ce obtinem Certificatul de mostenitor), ci doar sa figuram in actele de identitate ca locuim acolo.
Multumesc inca odata pentru raspunsuri.