In 1996 am incheiat un contract de vanzare-cumparare in calitate de vanzatori, autentificat prin notariat in urmatoarele conditii:
1. pretul vanzarii a fost de 2.900.000 lei (pret pa care nu l-am primit, chiar daca in contract am semnat ca l-am primit integral);
2. cumparatorii au obligatia de a ne intretine pe tot timpul vietii cu tot ceea ce este necesar, suportand si cheltuielile de inmormantare, intretinere evaluata de comun acord in vederea taxarii la suma de 25.000.lei lunar;
3. cumparatorii au intrat in stapanirea de drept a imobilului cumparat in ziua semnarii contractului, iar in stapanirea de fapt acestia vor putea intra dupa decesul nostru, intrucat noi, vanzatorii ne rezervam dreptul de uzufruct viager pe imobilul instrainat;
4. cumparatorii locuiesc in acelasi domiciliu cu noi dinainte de semnarea contractului
5. in urma cu un an sotul cumparator a incetat din viata iar sotia cumparatorului a plecat din tara, lasand-o pe mama ei in casa cu obligatia sa ne intretina.
Datorita faptului ca mama cumparatoarei in loc sa ne intretina ne mai face si alte probleme, am dori sa reziliem contractul daca este posibil, dar nu stim cum sa procedam. Mentionez ca avem peste 80 de ani amandoi, nu ne putem intretine singuri (la ora actuala fiind ajutati de vecini) si suntem aproape nedeplasabili, Va rugam sa ne sfatuiti ce sa facem ca sa fie bine. Va multumim !
Dupa cum ati relatat problema, f. succint si la obiect, cu siguranta exista sanse reale de reziliere a acelui contract incheiat, intrucat ambele persoane care s-au obligat sa va acorde suport nu mai fac acest lucru, unul din motive independente de vointa lui( a murit) si celalalt a parasit tara ( situatia in care nu are cum sa va ajute). Asadar, putem vorbi de o incalcare a obligatiilor contractului, din partea cumparatoarei ramasa in viata.
Insasi dvs. declarati ca persoana care e acum, nicidecum nu va ajuta, dimpotriva, va creaza probleme. Toate acestea trebuie aratate in actiunea pe care o veti depune la judecatorie, printr-un aparator, care va va ajuta sa va rezolvati aceasta situatie neplacuta prin care treceti.
Va multumesc pentru sfat, dar am inteles de la dvs. ca singura posibilitate de reziliere este in instanta si ma intreb ce putem face daca nu vom putea ajunge la proces (datorita starii noastre de sanatate). Exista si o alta cale?
Exista calea amiabila, dar nu cred ca intretinatorul in viata este de acord cu incheierea unui act notarial prin care imobilul sa revina in proprietatea dumneavoastra.
Puteti mandata o persoana sa va reprezinte in instanta. Puteti mandata chiar un avocat in care aveti deplina incredere, acest avocat fiind de preferat unui mandatar fara studii juridice.
Din relatarea dumneavoastra nu cred ca pe cale amiabila se va rezolva aceasta situatie. Deci , optiunea este sa va adresati instantie de judecata solicitand rezilierea contractului. Fiindca dumneavoastra va deplasati foarte greu , este indicat sa imputerniciti un avocat sa va reprezinte interesele. Sanse de reusita sunt foarte mari , intrucat cumparatorii nu-si indeplinesc obligatia de intretinere.
...parerea mea e ca nu se poate rezolutiona contractul deoarece lui ii sunt aplicabile regulile de la vanzare...or pretul s-a achitat in integralitate cel putin teoretic asa cum declara vanzatorii...clauza de intretinere e una secundara si in caz de neindeplinire ea poate fi adusa la indeplinire silit sau prin transformarea ei intr-o suma de bani...