avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere

In 1996 am incheiat un contract de vanzare-cumparare in calitate de vanzatori, autentificat prin notariat in urmatoarele conditii:
1. pretul vanzarii a fost de 2.900.000 lei (pret pa care nu l-am primit, chiar daca in contract am semnat ca l-am primit integral);
2. cumparatorii au obligatia de a ne intretine pe tot timpul vietii cu tot ceea ce este necesar, suportand si cheltuielile de inmormantare, intretinere evaluata de comun acord in vederea taxarii la suma de 25.000.lei lunar;
3. cumparatorii au intrat in stapanirea de drept a imobilului cumparat in ziua semnarii contractului, iar in stapanirea de fapt acestia vor putea intra dupa decesul nostru, intrucat noi, vanzatorii ne rezervam dreptul de uzufruct viager pe imobilul instrainat;
4. cumparatorii locuiesc in acelasi domiciliu cu noi dinainte de semnarea contractului
5. in urma cu un an sotul cumparator a incetat din viata iar sotia cumparatorului a plecat din tara, lasand-o pe mama ei in casa cu obligatia sa ne intretina.
Datorita faptului ca mama cumparatoarei in loc sa ne intretina ne mai face si alte probleme, am dori sa reziliem contractul daca este posibil, dar nu stim cum sa procedam. Mentionez ca avem peste 80 de ani amandoi, nu ne putem intretine singuri (la ora actuala fiind ajutati de vecini) si suntem aproape nedeplasabili, Va rugam sa ne sfatuiti ce sa facem ca sa fie bine. Va multumim !
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 08:21, 29 August 2009
ovi_dragomir a scris:

...parerea mea e ca nu se poate rezolutiona contractul deoarece lui ii sunt aplicabile regulile de la vanzare...or pretul s-a achitat in integralitate cel putin teoretic asa cum declara vanzatorii...clauza de intretinere e una secundara si in caz de neindeplinire ea poate fi adusa la indeplinire silit sau prin transformarea ei intr-o suma de bani...

=D>Tot la fel vad si eu problema. Odata achitat pretul reprezentand vanzarea clauza de intretinere este subsecventa si , ca atare , nu veti putea obtine anularea contractului in instanta ci doar eventuale despagubiri banesti pentru perioadele cat timp nu ati primit acea suma stipulata in contract care oricum trebuie reactualizata in conformitate cu indicele de inflatie!B-)
MIHAI GRIGORE a scris:

ovi_dragomir a scris:

...parerea mea e ca nu se poate rezolutiona contractul deoarece lui ii sunt aplicabile regulile de la vanzare...or pretul s-a achitat in integralitate cel putin teoretic asa cum declara vanzatorii...clauza de intretinere e una secundara si in caz de neindeplinire ea poate fi adusa la indeplinire silit sau prin transformarea ei intr-o suma de bani...

=D>Tot la fel vad si eu problema. Odata achitat pretul reprezentand vanzarea clauza de intretinere este subsecventa si , ca atare , nu veti putea obtine anularea contractului in instanta ci doar eventuale despagubiri banesti pentru perioadele cat timp nu ati primit acea suma stipulata in contract care oricum trebuie reactualizata in conformitate cu indicele de inflatie!B-)

Corect, pana la un punct. Punctul de la care instanta va califica actul incheiat ca unul de vanzare sau unul de intretinere. Pentru a stabili aceasta, va lua in calcul cat reprezinta partea de pret stabilita de parti si cat reprezinta obligatia de intretinere.

Avand in vedere ca obligatia de intretinere a fost, oricum, determinanta pentru incheierea actului, nu vad de ce nu s-ar putea dispune desfiintarea acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare locuinta cu drept de habitatie. Monica H. Monica H. s-a incheiat un contract vanzare cumparare locuinta cu drept de habitatie. cumparatorii nu si respecta obligatia de intrtinere asumata prin contract. ce se ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract vanzare cumparare cu clauza pytycucu pytycucu buna ziua in iulie 2005 am incheiat un contract de vanzare cumparare cu un batran cu clauza de intretinere si abitatie viagera. pana in prezent eu si sotia ... (vezi toată discuția)
Donatia unei sume de bani, raport mariapopescu mariapopescu Daca in actul de vanzare-cumparare apare ca doantie o suma de bani pentru cumparare unui apartament si aceasta suma intra in masa succesorala,atunci dezbaterea ... (vezi toată discuția)