avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... expertiza judiciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

expertiza judiciara

Buna seara,intrebarea este :este obligat un expert tehnic judiciar sa efectueze expertiza pt. care a fost desemnat de catre instanta daca nu a fost depusa la dosarul cauzei dovada platii (expertizei) ? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 08:47, 2 Septembrie 2009
NU ESTE OBLIGAT!
B-)
Pana nu primeste de la Corpul Expertilor Tehnici din cadrul tribunalului confirmarea de plata poate sa nu efectueze si sa depuna expertiza!:D
Nu se poate sa fie obligat expertul sa munceasca pe gratis. Daca plata expertizei a cazut in sarcina unei parti, aceasta este obligata sa plateasca, sub conditia decaderi din aceasta proba.
In calitate de expert judiciar activ, in momentul de fata, raspunsul meu este: "nu stiu".
Cele afirmate de catre colegii mei in mesajele anterioare erau perfect valabile, conf. prevederilor:
- Ordonanţei nr. 2 din 21 ianuarie 2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară publicată în Monitorul Oficial cu numărul 26 din data de 25 ianuarie 2000.
- Aprobată prin: L. nr.156/2002 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară, publicata in M.Of. nr. 249/15 apr. 2002 .

In anul 2009, Ordonanta nr.2/2000 a fost :
- Modificată prin: L. nr.37/2009 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară şi a Ordonanţei Guvernului nr. 75/2000 privind autorizarea experţilor criminalişti care pot fi recomandaţi de părţi să participe la efectuarea expertizelor criminalistice,Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 182 din 24/03/2009, care
- modifică art. 10 alin. (1) lit. a), art. 13 alin. (1); introduce lit. a1) la art. 10 alin. (1), art. 101, art. 291
- Modificată prin: L. nr.178/2009 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară, Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 335, din 20 mai 2009, care
- modifică art. 10 alin. (1) lit. d), art. 11 alin. (3), art. 12, art. 14 alin. (2), art. 22, art. 32 lit. b), art. 33 lit. a), b) şi e); introduce alin. (2) la art. 1, art. 161; abrogă art. 33 lit. d);dispune republicarea

Sistemul de plata si de decontare a onorariilor de expertiza a fost astel modificat si bulversat rau de tot, devenind confuz.
,,cum pot deschide un subiect????
Am cladit cu palmele mele un palat dintr-un cotet pe terenu soacrei si VREAU sa imi castig dreptu de propietate asupra constructiei,dat fiind faptul ca soatza mea a intentat proces de divort. am facut un autodenunt la directiea inspecti,m-a aflu in posesia unui P_V de constatare si a unui raspuns dat la autodenuntul meu. INTREBAREA mea E: Care sunt urmatori pasi de a m-a pune in legalitate ??? De a intra in drept pe constructie???
Sheicul a scris:

,,cum pot deschide un subiect????
Am cladit cu palmele mele un palat dintr-un cotet pe terenu soacrei si VREAU sa imi castig dreptu de propietate asupra constructiei,dat fiind faptul ca soatza mea a intentat proces de divort. am facut un autodenunt la directiea inspecti,m-a aflu in posesia unui P_V de constatare si a unui raspuns dat la autodenuntul meu. INTREBAREA mea E: Care sunt urmatori pasi de a m-a pune in legalitate ??? De a intra in drept pe constructie???

Acel "palat " l-ati ridicat cu autorizatie de constructie?
Daca DA....cine este titularul autorizatiei.
Astea pentru a sti cum sa va raspundem in continuare.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concluzia analizei notiunilor (deocamdata provizorie, pe care va rog sa o comentati) legalmgm legalmgm Concluzie, dupa parcurgerea celor 2 mesaje anterioare (A si B): Faţă de cele expuse, se poate afirma ca notiunile analizate, in principiu (in ... (vezi toată discuția)
Onorariu evaluator imobiliar ContSters54906 ContSters54906 Buna ziua. Rog stimatii colegi evaluatori (imobiliari) si nu numai, daca au bunavointa sa-mi indice si mie care este ordinul prin care se stabilesc ... (vezi toată discuția)
Expert parte iris141 iris141 Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu clarificari referitoare la rolul expertului parte in cazul efectuarii unei expertize criminalistice (accident rutier) ... (vezi toată discuția)