avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Onorariu evaluator imobiliar
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Onorariu evaluator imobiliar

Buna ziua.
Rog stimatii colegi evaluatori (imobiliari) si nu numai, daca au bunavointa sa-mi indice si mie care este ordinul prin care se stabilesc onorariile minimale-maximale pentru evaluari imobile.

Multumesc anticipat.
Av. Adrian Posdarie
Cel mai recent răspuns: Ruse Bogdan - Evaluator ANEVAR , Evaluator 21:45, 24 Septembrie 2010
L. nr.37/2009 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară şi a Ordonanţei Guvernului nr. 75/2000 privind autorizarea experţilor criminalişti care pot fi recomandaţi de părţi să participe la efectuarea expertizelor criminalistice
- modifică art. 10 alin. (1) lit. a), art. 13 alin. (1); introduce lit. a1) la art. 10 alin. (1), art. 101, art. 291
Modificată:
L. nr.178/2009 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară
- modifică art. 10 alin. (1) lit. d), art. 11 alin. (3), art. 12, art. 14 alin. (2), art. 22, art. 32 lit. b), art. 33 lit. a), b) şi e); introduce alin. (2) la art. 1, art. 161; abrogă art. 33 lit. d); dispune republicarea
:oops: Pentru evaluatorii ANEVAR nu exista onorarii minimale sau maximale! Onorariile sunt negociate intre evaluator si client! Doar in cazul evaluarilor bancare sau pentru diferite institutii plublice aceste onorarii sunt stabilite din start la un anumit plafon!B-)
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Multumesc pentru raspuns.
Problema mea este ca am un prieten evaluator (Care din nefericire pentru mine este plecat din tara pentru ceva vreme). Acesta mi-a dat mai de mult o hartie (ordinul xxx) al xxx prin care erau stabilite onorarii la evaluarea imobilelor in functie de valorile care reieseau in urma evaluarii.
(ma intereseaza pentru un teren), Am avut acel ordin (cuprinzand onorariile)dar nu le mai gasesc#-o

Poate ma puteti lumina dvs, stimate coleg :D

Av. Adrian Posdarie
Am reusit sa gasesc hartia de care vorbeam mai sus.
Astfel este vorba de recomandarea CET Romania care prezinta Baza de negociere a onorariilor pentru expertize tehnice Nr.6027/20.07.1995 care inlocuieste nr.373/09.05.1991 publicat in Buletinul informativ Expertiza tehnica nr.20 la pagina 21. Constat insa ca este vorba doar de o recomandare a CET si nu de un normativ de onorarii.:((

Av. Adrian Posdarie
Exact! Este vorba de o recomandare! Asa cum v-am mai spus , practic , evaluatorii ANEVAR isi stabilesc singuri onorariile in functie de lucrarea pe care o au de efectuat! Onorariul nu este procent din valoarea imobilului de evaluat ci pur si simplu o suma pe care evaluatorul o considera ca reprezentand efortul depus de el pentru realizarea acelui raport de evaluare!
Depinde la ce evaluatori va referiti:
evaluatorii ANEVAR, dupa cum este si normal si etic, nu au voie sa taxeze in functie de valoare
evaluatorii CET-R pot utiliza recomandarea pe care o mentionati dar nici ei nu au tarife inpuse

nu stiu evaluatorii CECAR cum lucreaza
Cu stima,
Bogdan R

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara mars_on_line mars_on_line Buna seara,intrebarea este :este obligat un expert tehnic judiciar sa efectueze expertiza pt. care a fost desemnat de catre instanta daca nu a fost depusa la ... (vezi toată discuția)
Concluzia analizei notiunilor (deocamdata provizorie, pe care va rog sa o comentati) legalmgm legalmgm Concluzie, dupa parcurgerea celor 2 mesaje anterioare (A si B): Faţă de cele expuse, se poate afirma ca notiunile analizate, in principiu (in ... (vezi toată discuția)
Standardele anevar de evaluare se aplica si in practica judiciara? Radu1955 Radu1955 Buna seara, As dori sa intreb daca standardele ANEVAR de evaluare sunt valabile/obligatorii si in practica judiciara? Va multumesc! (vezi toată discuția)