avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... control ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

control ITM

Lucrez cu timp partial 4 ore/zi la un srl pe domeniul RU.La10.07.2009 am un control itm si se stabileste ca unica masura ca incepand cu15.07.2009,societatea sa faca dovada achitarii drepturilor salariale catre salariati prin semnatura,pentru viitor. La 22.07.2009, o alta echipa de control,se prezinta la societate in urma unei sesizari a unui angajat care lipseste nemotivat din 01.07.2009 si care se plange ca societatea nu ia achitat toate drepturile salariale pe anul 2009 , numai sporadic ,, cate un milion ,doua.." Se stabilesc doua masuri : rezolvarea problemei de personal prin incetare a cim si plata drepturilor salariale neachitate. La aceiasi data, 22.07.2009 trimit o invitatie cu aviz de primire persoanei de mai sus, sa se prezinte la societate pentru a-si rezolva problema de personal si a salariilor neachitate. Adresa este returnata de posta cu specificatia: ,,schimbat domiciliul,fara sa anunte noul domiciliu". Incetez cim cu 61/a , comunic in termen la itm rezolvarea masurii 1 ,iar pentru masura 2 prezint situatia exacta , urmand ca societatea sa faca demersurile necesare ,pe viitor ,spre rezolvare si comunicare la itm. In 27.08.2009 la urmatorul control itm societatea este amendata cu 3000 lei pentru masura nerealizata,fara sa se tina cont de documentele prezentate ,se stabileste alt termen de realizare a masurii care probabil se va lasa cu 10000 lei amenda. Va rog unde am gresit si ce pot sa fac. multumesc !
Cel mai recent răspuns: cristina_b , utilizator 10:59, 28 August 2009
1. Dovada achitarii drepturilor salariale se face prin semnarea statelor de plata de catre angajati cum ca si-au luat drepturile salariale. Acel angajat care a depus sesizare la I.T.M. banuiesc ca nu a semnat statul de plata. Cum dovediti d-voastra ca l-ati platit?
2. Daca salariatul lipseste din data de 01.07.2009 de ce ati luat masuri numai in data de 22.07.2009? Dupa 2 zile trebuia sa-i trimiteti la adresa de pe C.I.M. si de pe buletin convocare, sa vina sa-ti rezolve problema. Nu lasati problemele nerezolvate, ITM-ul de-abia asteapta! Care este termenul dat de ITM pentru rezolvarea masurilor?
AngiF
In 14.07 se primeste referatul intocmit de seful direct,in22 este somat si in 30.07 se desface cim cu 61/a. La controlul din 10.07.09,masurile erau pana la 31.07.09,dar la controlul din 22.07.2009 (inopinat la terase) se face si analiza masurilor din 10.07 (care erau indeplinite si raportate la itm ) si analiza sesizarii angajatului ,cu stabilirea altor doua masuri,desfacere cim si dovada platii salariului cu termen 22.08.2009. Prima se indeplineste la 30.07.09 (desfacere cim) iar a doua nu datorita necunoasterii domiciliului actual al celui cu sesizarea.Situatia de fapt se comunica la itm in termen legal (15.08.2009) cu dovezile de rigoare, dar la controlul din 27.08.09 (inopinat la terase si verificare realizare masuri) pentru masura 2 se da amenda 3000 lei fara sa se tina cont de situatia de fapt,necunoasterea domiciliului reclamantului.Nu se stabilesc alte masuri ,decat se prelungeste termenul pentru cea nerealizata , pana la 10.09.2009 si vom ramane in aceiasi fundatura,dar cu o amenda in plus.
Nu va ramane decat sa contestati pv contraventie iar pe viitor sa fiti atent la termenele prevazute in legislatia muncii
Referitor la plata salariului: sunt de parere ca daca salariatul nu se prezinta in urma instiintarii la sediul societatii pentru a semna statul de plata sau orice alt document justificativ pentru plata salariului (exista si angajati care nu mai vor sa dea ochii cu sefii sau fostii colegi sau pur si simplu nu vor sa se mai prezinte din diverse motive), angajatorul pana la urma trebuie sa-i plateasca salariul si se poate si prin posta cu aviz de primire, daca nu se poate prin virament bancar.
In cel mai rau caz banii vin inapoi (nu este vina angajatorului ca fostul angajat nu a anuntat schimbarea domiciliului) dar macar exista dovada intentiei de a achita salariul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul utilizator1999999 utilizator1999999 Am lucrat ca sofer, 2 ani intr-o intreprindere de transport intern si international si nu am primit nici o retributie inafara de diurna. Cum pot recupera ... (vezi toată discuția)
Disponibilizari, plati compensatorii codrina.ama codrina.ama Sunt in situatia de a ajunge somer, deci la faza de preaviz. As dori sa fiu indrumata ce demersuri sa fac pentru a primi salariile restantate din ultimele luni ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi salariale catalina76 catalina76 Buna ziua, De aproape o luna de zile, mi-a incetat contractul de munca (restrangere de activitate..preaviz..toate cele). Fostul patron refuza sa-mi ... (vezi toată discuția)