(se pare ca din greseala am postat peste mesajul initial asa ca am sa-l reiau pe scurt)
In urma cu 6 luni m-am angajat la o S.A. ca manager zonal vanzari, iar in urma cu 2 luni, impreuna cu ceilalti manageri zonali si cativa colegi din subordinea noastra am primit vestea desfiintarii posturilor. Mai nou, reprezentantilor de vanzari ramasi, le-a fost trimis un e-mail cu o decizie interna prin care li se aducea la cunostinta faptul ca daca in doua luni nu-si fac targetul vor fi dati afara pe motiv de necorespundere profesionala. Binenteles ca n-au vrut sa semneze, dar li s-a spus ca nici nu este nevoie de semnatura lor deoarece fiind o decizie interna oricum va fi pusa in aplica fie ca ei vor sau nu.
Pe 19 august, cand am mers sa rezolv cu fisa de lichidare, am intrebat de ce am primit numai avansul pe luna iulie si apoi n-am mai primit nimic, iar raspunsul a venit la fel de usor cum am pus intrebarea - "au fost pierderi"..de parca contractul de munca prevede asa ceva..
Ar trebui sa mai primesc lichidarea pe iulie, salariul pe august, comisionul din vanzari, contravaloarea zilelor de concediu neefectuat.. astept insa sa-mi vad intai semnata fisa de lichidare si decizia de incetare, dupa care trec la pasul urmator.
In ceea ce priveste neplata drepturilor salariale, trebuie sa va adresati instantei de judecata, in speta Tribunalul din resedinta de judet. Fiind un litigiu de munca, acesta este scutit de plata taxelor de timbru si timbru judiciar. Ca si capat de cerere accesoriu , puteti sa solicitati plata acelor bani care i-ati pus din buzunarul propriu pentru plata reparatiilor.
Si inca ceva, daca s-au facut restructurari, vi s-au platit salariile compensatorii?
Doamna draga,
nu va trebuie semnaturi impotriva firmei...
Va trebuie un avocat pentru Dvs. si pentru colegii dati afara. Ceva imi spune ca e vorba de concedieri ilegale... si ati avea multe de castigat in instanta. Si da, puteti face in paralele si reclamatii la ITM, avand in vedere ca e posibil ca firma sa incaseze si vreo amenda- doua.
Retineti, insa, atacarea in instanta a concedierii se poate face in maxim 30 de zile de la data la care vi s-a comunicat decizia de concediere.
Si da, aveti dreptul la minim 1 salariu compensatoriu.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Multumesc pentru raspuns..
Ar fi si culmea sa primim salarii compensatorii din initiativa lor proprie mai ales ca nu se achita de obligatiile salariale. Mai stiu si alte persoane care au plecat de mai mult timp si la fel au patit..nu si-au primit nici banii pe concediu.. Probabil din cauza asta continua sa procede asa, au vazut ca le merge si ca nimeni n-a depus nici o plangere si continua sa-si bata joc de oameni. Eu am mai fost o data (pe banii mei, firma fiind din alt judet) sa rezolv cu fisa de lichidare, deoarece tot cauta nod in papura.
In urma cu 3 zile am primit fluturasii de salar pe iunie si iulie la sfarsitul carora este mentionat faptul ca eventualele contestatii se depun in termen de 5 zile. Cum sa contest eu un fluturas din iunie primit abia in august? Am trimis un e-mail la resurse umane cerandu-le o explicatie pentru calculul salariului pe luna iulie (am primit numai avansul) si n-am primit nici un raspuns. Probabil nu s-au mai chinuit sa-mi raspunda considerand ca mi-au dat deja explicatii verbale - "au fost pierderi" .. de parca pierderile au fost din vina mea.. Oricand pot dovedi ca ne-au fost puse piedici in exercitarea atributiilor de servici din interior (am martori impotriva juristei care a intarziat si mintit in legatura cu contracte de inchiriere si reziliere, dar probabil ea nu e decat un pion in jocul lor murdar).. Au schimbat la directori de nici ei nu le mai stiu numarul..si acum, cu ultima decizie interna, vor sa scape de oamenii din vanzari si sa mearga pe colaboratori (cum au vrut de fapt de la inceput).
Pot obtine in instanta daune materiale pe langa toate drepturile salariale ce mi se cuvin? ..doar cat sa acopere toate cheltuielile cu avocatul..
indiferent de acea mentiune de posibiliatate a contestaii "fluturasului" de salariu, drepturile salariale neacordate se prescriu in termen de 3 ani de la data la cae trebuiai acordate (deci daca v-au facut retineri ilegale din slaraiu, puttei solicita diferenta in instanta)
In cazul in care decizia de concediere o considerati nelegala o puteti contesta in termen de 30 de ziel de la data comunicarii ei.
Cheltuielile cu onorariul avocatului le puteti recupera in instanta prin cerere de plata a cheltuielilorde judecata, de la angajator.
Daune morale o sa va spuna avocatul daca considera ca se pot solicita (se pot solicita, doar sa aveti si o baza intemeiata)
n codul muncii daunele morale s-au inrodus in 2007 prin completarea articolului urm din codul muncii:
Art. 269. - (1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
Conflict munca?
D
Buna ziua.
Lucrez la o firma de distributie a produselor. La nivel national suntem mai multi reprezentanti zonali, fiecare avand o arie de cateva judete care ... (vezi toată discuția)