avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In ce situatii se mostenesc datoriile parintilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In ce situatii se mostenesc datoriile parintilor

Sunt singurul copil la parinti si din motive diverse, refuz sa mai tin legatura cu ei. As vrea sa stiu daca datoriile pe care le vor face ei in timpul vietii va trebui sa le achit eu? Mama cel putin are probleme psihice destul de grave si face imprumuturi peste imprumuturi la banca pe care nu cred ca le va achita. In ce conditii se mostenesc datoriile? Cum pot evita sa nu am parte de o asemenea 'mostenire'.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: justme890 , utilizator 22:57, 27 Octombrie 2016
justme890 a scris:

In ce conditii se mostenesc datoriile? Cum pot evita sa nu am parte de o asemenea 'mostenire'.

În situația că mor amândoi înainte de scadența datoriei, în calitatea de unic moștenitor veți moșteni și toate datoriile rămase neachitate.
Nu puteți evita în nici un fel, dacă se întâmplă așa, decât dacă nu vă mai interesează nimic din moștenirea care ar putea rămâne de la ei.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2016
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In situatia in care acceptati mostenirea, acceptati si datoriile, insa numai in limita valorii bunurilor din patrimoniul succesoral. Daca nu doriti sa acceptati mostenirea, puteti renunta la mostenire, cel mai sigur, in termenul de optiune succesorala, respectiv un an de la data deschiderii mostenirii.
Multumesc pentru raspunsuri. Acum problema e ca din partea mamei nu voi avea nici o mostenire, in schimb am o garsoniera unde sunt trecuta ca nud proprietar, iar mama are drept de uzufruct. Dupa moartea ei, cum achit eu toate imprumuturile la banca si datoriile daca nu am ce mostenire sa refuz?



[edit: sters citat anterior; @justme890 nu mai citati mesajul imediat anterior]
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2016
trandafir2, moderator
Mostenire = patrimoniul persoanei decedate = orice bunuri, inclusiv bunuri mobile, drepturi, obligatii si datorii.

Deci daca nu acceptati mostenirea nu culegeti nimic de pe urma mamei, nici drepturi, nici obligatii.

Odata cu decesul parintilor, dreptul dvs de proprietate se intregeste, astfel incat din nud proprietar veti deveni proprietar.
M-am lamurit acum, multumesc inca o data! In schimb, as mai avea o nedumerire. Daca mama se muta in garsoniera unde are drept de uzufruct si lasa datorii precum costuri la intretinere, energie electrica etc., aceste datorii voi fi eu obligata de lege sa le platesc, fiind nud proprietar, nu? Si daca aflu ca se fac costuri, cum pot evita aceasta situatie astfel incat sa nu ma trezesc ca am de platit consumuri astronomice? Multumesc!

Alte discuții în legătură

Se poate scoate dreptul de proprietate de catre uzufructuar? justme890 justme890 Asa cum spune si titlul, as vrea sa stiu daca dreptul de proprietate poate fi scos de catre mama mea, care are drept de uzufruct pe o garsoniera unde sunt ... (vezi toată discuția)
Evaluare uzufruct viager, executare imobil cu uzufruct viager andreistan andreistan Buna ziua, Avem in bloc o garsoniera cu restante mari la intretinere. Am castigat fond+recurs, asteptam sa iasa decizia definitiva si irevocabila prin care ... (vezi toată discuția)
Credit restant al sot decedat alina_25 alina_25 Sotul unei cunostiinte luat un credit in 2010 de la o banca de 14,000 euro pe care ulterior nu la mai putut achita fiind un credit fara garantii si ... (vezi toată discuția)