avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,

Dupa decesul bunicului meu patern s-a dezbatut succesiunea intre cei patru copii ai acestuia si sotia supravietuitoare, fiecare mostenitor avand cota parte din imobil.

Unul dintre mostenitori o convinge pe bunica - sotia supravietuitoare, sa-i lase lui imobilul. In acest sens s-a redactat un testament.

Dupa moartea bunicii, unul dintre frati, intra in posesia imobilului.

Chiar daca bunica mea si-a testat averea doar pe unul dintre copiii ei, acel mostenitor trebuia sa mosteneasca doar partea bunicii, cred, nu tot imobilul.

Pentru a intra in posesia imobilului, dupa moartea bunicii, era obligatoriu dezbaterea succesiunii, sau era suficient testamentul pentru ca unicul mostenitor sa intre in posesia imobilului?

In cazul in care unicul mostenitor a mostenit doar partea bunicii din imobil, el, totusi, ocupand tot imobilul, nu era obligat sa isi despagubeasca fratii?

Testamentul a fost redactat in 1987. As avea sanse sa-l gasesc?

Testamentul are prescriptie?

Descendentii copiilor bunicilor mei pot cere parte din mostenire?

Tatal meu este decedat. Nu mi-a lasat nimic, fiindca inainte de a muri i s-a luat tot. Totusi, am dezbatut mostenirea dupa o masina. Asta inseamna ca sunt mostenitorul tatalui meu? Sau trebuie sa dovedesc in vreun alt mod calitate mea de mostenitor ?

Va multumesc.


Cel mai recent răspuns: ethel , utilizator 10:50, 3 Noiembrie 2016
Buna ziua,
Deci:
1. Atata timp cat s-a dezbatut acea succesiune de pe urma bunicului atunci fiecare copil are cota lui parte din casa. O ARE!
2. Bunica putea sa lase doar o cotitate disponibila prin testament conform art. 1088 C.civ.
3. Nu se intra automat in proprietate ci se dezbate fie notarial fie prin instanta.
4. Va sfatuiesc sa solicitati dezbaterea succesiunii in instanta si cel interesat sa aduca acel testament.
Daca este legal, este facut la notariatul de stat si se regaseste fie la camera noratilor publici fie la arhivele judecatoriei pe raza careia s-a executat acel testament (probabil unde a avut defuncta domiciliu).
5. Consultati un avocat si incepeti dezbaterea succesiunii. Cel ce a ocupat casa a facut-o ilegal.
Daca ati dezbatut mostenirea pe o masina ce a fost a tatalui, este foarte probabil ca sunteti mostenitorul lui pentru tot ce avea.
@ethel, problema dvs. este de competenta instantei de judecata, pe forum veti primi doar directii posibile la care puteti reflecta.

Una dintre acestea este : fratele mostenitor legal dupa bunic si mostenitor testamentar dupa bunica, a facut ceea ce ar fi facut orice om in locul lui, adica s-a comportat ca un proprietar cu privire la bunul imobil, respectiv s-a mutat in casa si o foloseste. Nu este nimic rau in asta. Ca sa intre in posesia imobilului si sa se mute in casa, nu "era obligatoriu dezbaterea succesiunii ...", ci era necesar sa faca ceea ce deja a facut, in urma cu ani.

In schimb, ceilalti mostenitori daca doreau sa-si valorifice drepturile lor de mostenitori, era necesar sa iasa din starea de pasivitate, sa accepte mostenirea si sa solicite dezbaterea mostenirii, si sa isi ceara drepturile cuvenite, inca de la moartea bunicului si apoi a bunicii.
Cine sa le revendice drepturile, daca nu ei înşişi?

Da, este posibil ca in speta prezentata sa fie vorba si despre posibilitatea de a invoca un drept la mostenire al succesibililor celor 3 frati, dar la fel de bine, si un termen de prescriptie achizitiva, adica cu privire la uzucapiune din partea fratelui care are posesia imobilului, insa nu stim exact care-i situatia acolo, trebuiesc vazute date, acte in concret, samd.

Cu respect vă mulțumesc pentru răspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil mostenit ethel ethel Buna ziua, Un cuplu casatorit are un imobil si patru copii. Dupa moartea sotului se dezbate succesiunea, fiecare mostenitor- cei patru copii si sotia ... (vezi toată discuția)
Dezbatere moștenire xenia_mn xenia_mn Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : Mostenire de la parinti nedezbatuta de foarte multi ani . (Proprietatea este atestata doar de testamentul ... (vezi toată discuția)
Mostenire de la bunic catre nepoti angela84 angela84 Buna ziua,recent am descoperit ca detin un testament din partea bunicului prin care imi lasa intreaga sa avere dupa moartea sa,incheiat in 1987 ,pe cand eu ... (vezi toată discuția)