Buna ziua,
As vrea sa stiu in cat timp imi expira dreptul de a actiona in judecata pe cineva care m-a insultat. Spre exemplu, daca pe un blog exista un text calomniator la adresa mea vechi de peste 3 ani, de care eu nu am stiut pana astazi, mai pot actiona in tribunal? Care este articolul care reglementeaza aspectul limitei de timp in privinta actionarii in judecata?
<Termenul este de 3 ani si curge de la data savarsirii faptei sau de la data la care acea persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei.>
Art. 2501ncc. Prescriptibilitatea dreptului la acţiune
(1) Drepturile la acţiune având un obiect patrimonial sunt supuse prescripţiei extinctive, afară de cazul în care prin lege s-ar dispune altfel.
(2) De asemenea, în cazurile anume prevăzute de lege, sunt supuse prescripţiei extinctive şi alte drepturi la acţiune, indiferent de obiectul lor.
Art. 2517ncc
Termenul general de 3 ani
Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.
Art. 2523ncc
Regula generală
Prescripţia începe să curgă de la data când titularul dreptului la acţiune a cunoscut sau, după împrejurări, trebuia să cunoască naşterea lui.
chiar daca dvs ati descoperit acum, ori el exista de 3 ani, nu stiu cum o sa reusiti sa dovediti ca v-a adus un prejudiciu prin postarea sa.
oricum, instanta va decide si daca vi s-au adus atingeri vietii dvs private sau onoarei
/demnitatii. si daca dreptul dvs la actiune e prescris, daca cel parat ridica aceasta exceptie.
Art. 72
Dreptul la demnitate
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.
(2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.