avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum poti cere despagubiri pentru lovire
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum poti cere despagubiri pentru lovire

Buna ziua!
In luna Iulie 2016 am fost atacat de un baiat. Acesta mi-a blocat masina si a coborat la mine, dupa care m-a lovit fara sa apuc sa cobor din masina,sau sa ma apar. Dupa ce am reusit sa fug, am fost urmarit de el cu masina 5 km. Am fost la spital o seara pentru ca am avut o plaga la nivelul arcadei, iar a doua zi am scos certificat medico-legal (5-6 zile ingrijiri medicale).
La politie mi s-a spus ca , cazul se va duce in instanta fara ca eu sa fac ceva, acolo unde pot solicita daune. Dar pana acum nu s-a intamplat nimic si vreau sa cer in instanta pe cale civila daune.

Intrebarea mea este : Cum pot sa formulez cererea si ce suma pot cere? eu m-am gandit la 10000 ron ,chiar daca nu voi primii neaparat aceasta suma, nu mi se pare normal sa fii umilit,batut si mutilat (in urma lovirii am ramas cu o cicatrice pe fata). Mentionez ca agresorul a fost gasit in seara incidentului si a recunoscut fapta. De asemenea am si un martor care a fost tot timpul prezent.
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2016
Adrian01ph, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian01ph , utilizator 10:31, 24 Noiembrie 2016
Ce imi recomandati sa fac?Pana in acest moment nu s-a mai intamplat nimic. Am facut plangere la politie si la Prim Procurorul al Parchetului de pe langa Judecatorie si mi s-a raspuns ca pentru orice relatii urmeaza sa ma adresez la sectia de politie de langa localitatea unde s-a intamplat incidentul. Nu am fost chemat la procuratura, decat la politie unde am spus ca vreau sa cer daune, atacatorul refuzand sa ofere suma ceruta (5000 ron la acel moment)

Ce trebuie sa fac in continuare pentru a putea cere daune? Trebuie sa astept sa fiu chemat la politie iar? Este vreun termen limita de la incident in care pot cere daune?

Multumesc mult pentru raspunsurile voastre.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Noiembrie 2016
Adrian01ph, utilizator
Solicitati in scrisla politie cu copie la prim procuror stadiul plangerii penale,plangerea prealabila(prin care va constituiti parte civila in procesul penal) trebuie sa o formulati in termen de 3 luni de la data savarsirii faptei.
Astazi am primit raspuns de la Parchet din care sunt informat ca s-a dispus renuntarea la urmariea penala in cauza. Prezenta ordonanta nu este supusa unei cai de atac.
Asta inseamna ca acum pot sa cer daune morale pe cale civila ?
asta este recomandat sa fac?
Nu inteleg de ce scrie fara cale de atac,conf.art.339(4)NCPP"In cazul solutiilor de clasare ori de renuntare la urmarire,plangerea se face in termen de 20 zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus solutia."Adica trebuie sa fomulati plangere impotirva masurii luate de procuror.
In conformitate cu art 318 alin.12 din C. Proc. Pen s-a dispus renuntarea la urmarirea penala. Totodata mi se comunica ca prezenta ordonanta nu este supusa unei cai de atac, ea fiind verificata ,potrivit dispozitiilor art.318 al.10 c.p.p sub aspectul legalitatii si temeinicii de prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatorie si va fi trimisa spre confirmare, judecatorului de camera preliminara din cadrul Judecatoriei .

Din ce inteleg eu nu am drept de a contesta. Insa eu nu doresc neaparat ca acest individ care m-a atacat sa fie cercetat penal. Doresc sa obtin daune pentru faptul ca am fost batut si am ramas cu o oarecare trauma atat fizica cat si psihica.
Am fost instiintat ca acesta va face munca in folosul comunitatii (40 zile) si v-a plati doar 100 ron cheltuieli de judecata.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Noiembrie 2016
Adrian01ph, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce pot face pentru a determina continuarea urmaririi penale alexberi alexberi Ce pot face pentru a determina continuarea urmaririi penale in urmatorul caz. Din informatiile pe care le am urmarirea penala nu s-a efectuat intrucat ... (vezi toată discuția)
Cerere de dare in judecata pentru calomnie proex proex Ma intereseaza in special ce trebuie sa contina aceasta cerere pentru a putea fi inaintata catre tribunal-judecatorie ; la ce articole si lege se incadreaza ... (vezi toată discuția)
Agresiune nicu6121 nicu6121 va rog frumos sa imi spuneti cat costa deschiderea unui proces civil de agresiune? In cat timp de la o agresiune poti sa iti scoti certificat ... (vezi toată discuția)