Buna ziua. Lucrez de cativa ani in strainatate iar salariul este platit direct in contul din tara, concubina fiind imputernicita. In fiercare luna virez toti banii primiti cu titlul de "salariu" in contul ei, pentru copilul nostru si plata creditelor la care sunt codebitor. Intrebarea mea este: se considera aceste transferuri un venit nedeclarat pentru ea si i se va lua impozit? Incalcam legea in vreun fel? Sumele depasesc deseori 25000 lei (echivalent), nu am trecut "donatie" la descriere ci pur si simplu "transfer".
Multumesc
Nu sustin nimic. Vroiam doar sa stiu daca e vreo problema, nu vreau sa incalcam legea din necunoastere. Nu cred ca sta nimeni decenii in concubinaj, copil impreuna etc ca sa ascunda vreun obscur serviciu prestat si sa spele cateva mii de E pe luna. Fiecare are locul lui de munca, doar ca eu a trebuit sa plec in strainatate ca sa putem plati nenorocirile de credite. Daca singura noastra problema este o eventuala ancheta de spalare de bani m.am linistit. Va multumesc pentru raspunsurile date
Practic banii sunt ai dvs. sub aspect juridic.
De aceea nu trebuie platit impozit pe ei.
Ar trebui insa sa verificati daca nu exista probleme cu conventia de dubla impunere in functie de statul unde va aflati.
In mod normal nu ar trebui sa existe probleme.
Daca ar exista probleme legate de dubla impunere acestea nu ar viza-o pe ea, ci pe dvs., deoarece obligatia de impozit v-ar reveni dvs. si nu ei.
Daca ea foloseste banii si sa achite credite ale dvs. nu cred ca ar trebui sa existe probleme in conditiile in care justificati ca veniturile realizate sunt licite.
Daca are si ea loc de munca inseamna ca plateste impozit pe veniturile realizate de catre ea.
Nu scriu donatie pentru ca sumele depasesc deseori echivalentul a 25000 lei, moment in care donatia se face prin act la notar.
Nu stiu cum e cu dubla impozitare, dar ma inscriu la art 76 alin 4 lit o din Codul Fiscal: nu se impoziteaza. Tara e non UE, angajator strain fara legatura cu Ro, primesc salariu pe baza de contract dintr.o activitate dependenta. Daca ma gandesc bine, nici nu se declara. Daca eram casatoriti cred ca se evitau niste semne de intrebare, dar situatia ramane. Multumesc l
Legile romanesti se aplica pe teritoriul Romaniei, nu pe teritoriul altor state. Deci nu se aplica trimitatorului unui transfer bancar initiat dintr-o tara straina, se aplica doar primitorului (daca e cazul). Ce se aplica trimitatorului sunt legile din tara respectiva si cadrul international bancar (adica tratatele acelui stat cu Uniunea Europeana).
Deci ati vrea sa sustineti ca este donatie in fata ANAF-ului desi in fata bancii nu recunoasteti ca ar fi donatie. Acest lucru este ciudat si va poate produce probleme.
Spalarea de bani
wanesa
Buna seara
Puteti sa ma lamuriti va rog intr o problema ?
Daca politia prin verificarea contului meu, are extrasele de cont prin care se vad sume de bani mai ... (vezi toată discuția)