avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Clientul nu a platit site-ul livrat
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Clientul nu a platit site-ul livrat

Eu sunt web developer si am realizat de curand un site pentru un client din strainatate. (SUA) In naivitatea mea infinita nu mi-a trecut prin cap ca imi pot lua "teapa" de la clientul respectiv, asa ca i-am livrat site-ul terminat pe e-mail. De atunci (in urma cu o luna) nu mi-a mai raspuns la nici un email si nici nu mi-a trimis banii. La un moment dat l-am intrebat "pe fata" daca imi trage teapa si mi-a raspuns scurt "Yes." #-o

Nu am semnat niciun contract. "Dovada" pe care o am este schimbul de e-mail-uri care, din cate stiu (adica din auzite,) e admisibil in instanta in SUA, dar nu la noi.

Asadar, as vrea sa stiu daca am sansa sa castig vreun recurs legal, si care sunt costurile. (merita efortul si banii pentru cei $400 pe care mi-i datoreaza?) In plus, care e instanta care judeca aceste cazuri internationale?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Alin Popescu , administrator 12:52, 28 August 2009
Va puteti adresa: Camera de Comert si Industrie a Romaniei - Curtea de Arbitraj Comercial International
Adresa: Bulevardul Octavian Goga, nr. 2, sector 3, Bucuresti;
Website: [ link extern ]
E-mail: arbitration@ccir.ro
Va puteti folosi de aceste emailuri, in felul acesta puteti demonstra ca intre dumneacoastra si respectivul client au existat negocieri, precum si faptul ca dumneavoastra ati facut o oferta iar clientul dumneavoastra a acceptat-o, urmand ca ulterior sa incheiati contractul. Dupa care mentionati faptul ca dumneavoastra, de buna credinta, ati inceput sa lucrati conform negocierii, in asteptarea contractului, fapt care nu s-a intamplat nici pana in ziua de astazi. Din pacate unor instante interne nu va puteti adresa momentan.
Nu este vorba de suma, este vorba de munca dumneavoastra. Iar munca unui om, atata timp cat este facuta cu simt de responsabilitate, trebuie respectata
@angela tatu: ar fi bine sa ii explicati domnului si ca taxele pe care le plateste la ccirb depasesc cu muuuult cei 400 de euro pe care doreste sa ii recupereze. :) Ca sa va faceti o idee:
[ link extern ]

@raduprq: atunci cand faci un site, cea mai buna dovada este sursa pe care o ai in computerul tau. Ea spune exact ca esti autorul. Tot ea poate sa probeze data la care ai creat siteul in cauza. Din punctul meu de vedere, data viitoare ar trebui sa fii mai atent cu munca ta. Pentru ca recuperarea banilor in cauza te costa mai mult decat trebuie. Dat fiind ca omul e din SUA, un eventual proces in care l-ai implica ar fi extrem de lung si de costisitor. Si oricat as parea de cinic, imi pare ca nu merita sa iti bati capul.

Prin urmare, raspunsul este; da, poti recupera acei bani. Nu cred insa ca merita sa platesti costul recuperarii lor (care o sa fie de cateva ori mai mare decat banii respectivi).

Ca idee, data viitoare, ar trebui sa urmezi cel putin pasii de mai jos:
1. Ceri avans (ca astfel ai macar o parte din suma)
2. Esti foarte atent cu sursele tale si incerci sa le marchezi ca fiind ale tale (tu stii mai bine ca mine cum se poate face asta - aveam clienti care-si scriau numele intr-un pixel :giggle: )
3. Incerci sa lucrezi legal, pentru ca altfel nu prea poti cere ceva in instanta, daca nu dovedesti ca ai credibilitate si experienta in domeniul respectiv (uneori e bine sa impresionezi judecatorul cu experienta ta dovedita de designer, care te ajuta si sa fixezi pretul lucrarii ca fiind pretul corect)
4. Esti atent cu cine lucrezi. Stiu ca e aiurea spus, dar asta e adevarul. Dupa una, doua tepe, o sa stii cam cum actioneaza teparii si o sa incepi sa le intelegi tiparul.

Spor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie privata pilonul iii CountPorcula1987 CountPorcula1987 Buna ziua, cotizam pana astazi (data anuntului) lunar pentru pensia privata la BC* pilonul III. Din fericire nu cotizez de multa vreme doar din septembrie anul ... (vezi toată discuția)
Curtea de arbitraj din viena Simonatrader Simonatrader Buna ziua! Va solicit un sfat din experienta si cunostintele dvs: am un potential client extern (Cehia) care imi solicita insistent ca la art Litigii din ... (vezi toată discuția)
Frauda in numele bancii? Florin_j92 Florin_j92 Buna ziua, am vandut un telefon pe olx unei persoane din Anglia in valoare de 1400 lei (inclusiv transport), am trimis coletul cu telefonul prin dpd platind eu ... (vezi toată discuția)