Dar pana la aceasta autoritate ar fi utila o suplinire pe o perioada mai lunga pentru ca avem rude peste granita pe care nu le putem vizita. Va multumesc pentru raspuns. Deci conteaza motivarea.
Dna Maria pentru a obtine autoritate exclusiva cititi jurisprudenta care mentioneaza ca posibile motive: neglijenta si dezinteres, exercitarea autoritatii in detrimentul copilului, stare conflictuala, fapte de violenta. Desi neplata pensiei nu este motiv de exercitare exclusiva, ca dehe "biologicii" isi iubesc copiii, avand de exemplu grija ca ei sa nu plece in Siria, nu si platesc pentru ei! Cu cat veti aduna mai multe dovezi, asezate in pagina de un avocat bun puteti reusi. Daca nu, asta e, agatam pe veci pietroiul de gatul copilului, si-i zicem interes superior. Dnule agpas raportul dintre parintii copilului nu este ca cel nerezident apreciaza, la incuviintarea pentru plecare in strainatate, maturitatea alegerilor rezidentului. Daca dvs credeti ca fostei dvs i-ar putea da prin minte sa duca copilul in Siria si e nevoie de dvs ca sa o opriti din aceasta inconstienta, eu zic sa cereti schimbarea domiciliului copilului, caci cine stie, neavand nevoie de acordul dvs poate sare cu sugarul cu parasuta. Hai sa inventam motive sa fim gigi contra! Fiti domnilor, ca veti ramane doar cu gigi, ca si cu contra se va rezolva, mai devreme sau mai tarziu
Nimeni nu inventeaza motive. Era doar un exemplu, o figura de stil. Motive sunt sau nu, depinde de fiecare speta, de buna sau reaua credinta a fiecaruia. Dar instanta nu va suplini in umila mea parere prerogativele parintesti pentru orice fel de deplasare, oriunde in lume pentru o perioada de trei ani, chiar in cazul unui tata dezinteresat, neplatitor de pensie, ce nu si-a mai vazut copil
Legea trebuie interpretata in sensul in care sa produca efecte. Odata ce o lege apare gandul normal nu este cum sa facem ca legea sa fie degeaba, sa existe pe hartie si sa nu produca niciun efect. Cat priveste prerogativele parintesti, asa cum zice si legea, ele se exercita exclusiv in interesul copilului si ca orice alt drept se exercita cu buna-credinta, nu in vederea santajarii, sicanarii celuilalt parinte.
Doamna Maria, prin modificarile aduse legea instituie prezumtia unui acord mai indelungat. Dvs incercati sa-l informati pe dnul cat mai exact asupra deplasarilor dvs cu copilul. O sa va ajute mult refuzurile, daca am inteles eu bine, de pana acum. Apoi ramane ca dumnealui sa convinga instanta de ce i-ar fi rau copilului sa existe un astfel de acord si cat de normal este, ca exercitand impreuna autoritate, in vederea luarii de decizii impreuna, unul dintre parinti sa se opuna mereu si sa limitize. Caci, sa nu uitam, atunci cand interesele parintilor sunt contradictorii va prevala interesul copilului. Deci dnul va trebui sa demonstreze instantei ca interesul copilului consta in limitarea si conditionarea iesirolor lui din tara, in numele exercitatii principiului "gigi contra". Succes.
Nu ar strica sa mai citim din cand in cand si care este scopul modificarii legislatiei. De exemplu, in cazul aceste ni se spune:
De asemenea, se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei din cuprinsul declarației notariale privind acordul părintelui pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către minor, însoțit de o altă persoană. Această modificare survine întrucât în practică au existat situații în care minorilor nu li s-a permis ieșirea din țară deoarece, independent de voința însoțitorului, compania de transport a modificat traseul ce urma să fie parcurs până la destinație.
Mai departe:
Proiectul de lege modifică prevederea referitoare la acordul părinților pentru ieșirea din România a cetățeanului român minor, în sensul că declarația de acord a părintelui care nu îl însoțește pe minor în timpul călătoriei poate fi eliberată pentru mai multe călătorii, respectiv pentru o perioadă de până la 3 ani, fără menționarea destinațiilor. Potrivit legislației actuale, este obligatorie declarația autentificată pentru fiecare ieșire din România a minorilor sau întocmirea unei declarații pentru toate deplasările în străinătate, ceea ce a provocat nemulțumiri îndeosebi în cazul minorilor care călătoresc frecvent pentru a desfășura activități culturale, sportive, educaționale, în afara țării.
Cam acestea au fost situatiile avute in vedere, si nu acelea in care avem ba un parinte resident abuziv, ba cum este cazul Mariei un parinte nerezident abuziv. Mult succes intr-adevar.