avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedintele asociatiei de proprietari cere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedintele asociatiei de proprietari cere Certificatul Constatator, are dreptul?

Bună ziua.
Sînt persoană fizică şi doresc să închiriez apartamentul proprietate personală unei firme care vrea să-l folosească drept sediu social cu activitate. Este vorba despre o firmă de arhitectură care vrea să-şi instaleze acolo birourile.
Preşedintele Asociaţiei de Proprietari mi-a solicitat, pe lîngă contractul de închiriere cu firma respectivă, şi Certificatul Constatator al respectivei firme, pe motiv că, citez: "In statut putem vedea structura, actionariatul si obiectul de activitate la infiintarea firmei. Ma intereseaza sa vad structura, actionariatul si obiectul de activitate la acest moment al firmei."
Firma refuză însă să-l adauge la dosar, pe motiv că asociaţia de proprietari nu are nevoie de el, ci e suficient Certificatul de Înregistrare la Registrul Comerţului.

Întrebarea este: are dreptul preşedintele de asociaţie să îl solicite în acest caz? Şi dacă e refuzat, are dreptul preşedintele de asociaţie să-mi refuze dreptul de a închiria apartamentul acestei firme? Menţionez că am avizul vecinilor cu pereţi comuni, iar pe scară, chiar sub apartamentul în cauză, mai funcţionează o firmă, tot de birouri.

Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:45, 1 Noiembrie 2016
Buna ziua,
Probabil ca domnul presedinte are peste 70 de ani si este obisnuit de pe vremea lui Ceasca cand presedintii de asociatie si administratorii erau, in marea lor majoritate, turnatori la secu.
Nu are el dreptul sa se intereseze de asa ceva.
Isi depaseste atributiile.
Nu-i dati nimic. Nu am inteles de ce cere contractul de inchiriere, ce treaba avea el?
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:


Nu am inteles de ce cere contractul de inchiriere, ce treaba avea el?


Dispozitia in vigoare prevede concret
HG nr 1588/2007
Repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane
Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.
Art. 37. - (1) Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere şi a hranei; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabileşte printr-o convenţie aprobată de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.
(2) Convenţia prevăzută are durată nedeterminată, fiind valabilă pe toată perioada activităţii desfăşurate de deţinătorii prevăzuţi la alin. (1), şi se actualizează periodic, în funcţie de elementele noi care intervin, în funcţie de numărul persoanelor care desfăşoară zilnic activităţi în spaţiul sau apartamentul respectiv, de numărul mediu zilnic de clienţi şi de obiectul de activitate. Numărul acestora se stabileşte de deţinătorul spaţiului şi se certifică de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari. Acest număr se utilizează pentru calculul cheltuielilor pe persoană aferente spaţiului respectiv.
(3) Convenţia precizează contribuţia proprietarului la cheltuielile asociaţiei de proprietari, cu privire la consumurile care nu pot fi înregistrate distinct pe fiecare proprietate în cauză şi care sunt determinate de activitatea desfăşurată.
(4) Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de proprietari menţionate la art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b)-f).
(5) In situaţia în care, la notificarea scrisă din partea asociaţiei de proprietari, proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu refuză încheierea convenţiei, sunt aplicabile criteriile stabilite şi adoptate în acest sens de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari prin decizie scrisă şi în baza constatărilor vizuale cu privire la activitatea desfăşurată din punct de vedere al numărului de persoane angajate şi al numărului de clienţi.
(6) In situaţia în care, la notificarea scrisă a proprietarului, conducerea asociaţiei de proprietari refuză încheierea convenţiei, este aplicabil criteriul prevăzut la art. 47 lit. a) sau b) din Legea nr. 230/2007, după caz,cu obligaţia proprietarului de a declara, în scris, numărul persoanelor angajate sau care desfăşoară activităţi în spaţiul său.


Asociatia de proprietari ,conform dispozitiei mentionate urmeaza sa incheie conventia cu persoana juridica,respectiv sunt necesare documente justificative

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! asociatia de proprietari a efectuat o lucrare de schimbare ... mshboss mshboss Buna ziua! Asociatia de proprietari a efectuat o lucrare de schimbare a unui burlan la bloc.Dupa acea lucrare am semnalat faptul ca o parte din apa se scurge ... (vezi toată discuția)
Functionarea firmei in bloc ContSters61389 ContSters61389 Sunt presedintele unei asociatii de proprietari. Unul dintre proprietari a inchiriat apartamentul unei firme, ca punct de lucru, in urma cu 5 ani, avand ... (vezi toată discuția)
Reclama pe bloc. pres. asoc. de locatari a spus ca semnatura mea nu conteaza shalimar shalimar Saptamana trecuta a venit presedintele de asociatie la mine pt a-i semna aprobarea de a pune reclama pe peretele exterior al blocului, pe partea unde am si eu ... (vezi toată discuția)