avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda de la firma imputata angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda de la firma imputata angajatului

Poate administratorul firmei sa ma oblige sa plătesc eu amenda care a luat-o el din cauza mea?
Cel mai recent răspuns: tavinho , utilizator 20:13, 5 Noiembrie 2016
Amenda contraventionala aplicata firmei se plateste de catre angajator, pe firma.
Daca amenda a fost primita din vina dvs., angajatorul va poate sanctiona administrativ conform prevederilor din Regulamentul de ordine interioara.
Am primit dispoziție sa facem curat pe un fost șantier si am strans toate gunoaiele (resturi de polistiren, cartoane, moloz etc) trebuia sa le ducem pe un teren privat dar acolo nu ne-am putut baga ca era o vreme ploioasa si era noroi si am decis sa le ducem undeva in apropiere unde știam ca se mai depozita moloz . Bani pentru groapa ecologica nu aveam ca era destul de scump.Intradevar era un loc nepermis dar mai duceau si alții acolo in ziua aia. Am dus o tura si la a doua tura ne-a prins politia a dat amendă la fiecare cate 100 lei la fiecare ( am fost 6) si la administratorul firmei 40000 lei și in 48 ore a plătit 10.000 de lei așa spune el. Amenda de 100 de lei am plătit eu din banii mei și acuma îmi spune șeful ca o sa mi retina din salar un an pentru că din cauza mea sa întâmplat asta are dreptul să retina din salar? Am zis că o să plec de la firmă și el a zis prin avocata lui ca o sa ma faca sa plătesc această sumă nu știu a folosit ceva termeni juridici nu știu prin ce metodă. Ce vreau sa stiu daca ma are la mână ce pot sa fac in situatia asta?
1. Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urm. din Codul Muncii.

Prin urmare, pentru recuperarea prejudiciului produs de salariati, angajatorul are la indemana urmatoarele modalitati de actionare :
- incheierea unui acord cu salariatul , conform art.254 C.mun.:
- promovarea unei actiuni in instanta.

2. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

3. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

4. In cazul in care vi se retine vreo suma de bani din salariu fara a exista acordul dvs sau o hotarare judecatoreasca, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
actiunea de depozitare a gunoiului in spatiul neamenajat s-a facut cu ordinul administratorului firmei sau ati hotarat de buna voie sa il depozitati in locul respectiv?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenzi imputate angajaților Streamline Streamline După un control al poliției am încasat o amenda pe firma! Are dreptul patronul meu sa-mi oprească bani din salariu? (vezi toată discuția)
As dori sa ma ajuti cu un raspuns Floree Floree Buna ziua,m-am angajat la un studio de videochat din Brasov,unde am semnat un contract de munca pe perioada nedeterminata,4 ore pe zi, 760 de lei pe luna, am ... (vezi toată discuția)
Oprire bani combustibil Dragos1989 Dragos1989 Buna seara! Lucrez la o firma care se ocupa cu piese auto, ca agent livrator. Merg cu masina firmei, doar in timpul programului si doar pentru a livra ... (vezi toată discuția)