Am o garsoniera si doresc sa o dau spre chirie legal. Din pacate, chiar si din ghidul realizat pe acest site nu prea am inteles mare lucru, decat de formularul 220 (declaratie de venit estimat/norma de venit) in termen de 15 zile. Aceasta declaratie e cu dus si intors... daca eu estimez ca venitul v-a fi de doar 1000e dar defapt real este 2000 trebuie sa ma duc sa declar diferenta? Ptr ca poate intr`un final nu pot inchiria toate cele 12 luni, si o tin in chirie doar 8, ceea ce mi se pare o prostie sa platesc mai mult.
Daca inchiriez garsoniera cu 250e, cat revine statului din aceasta suma?
Pe langa formularul 220, se adauga automat si urmatoarele acte ce trebuiesc duse la ANAF?
"3 exemplare de contract de inchiriere (un original si doua copii);
dovada detinerii proprietatii (copie si original);
act de identitate proprietarproprietari (copie si original)"
Preferabil sa`mi explicati ca unui copil mic :)... "te duci, iei formuraul 220 si restul de acte, platesti ~50e taxele ptr fiecare luna data in chirie (daca ai dat 2 luni chiria + 1 garantie, din 750 e, platesti 150), iar in fiecare luna dupa ce incasezi banii de chirie mai dai o fuga la anaf si platesti iar cei 50e"
Scuzele de rigoare, sunt anticipate daca am gresit locul topicului, si raspunsului dvs.
Daca vreti informatii atat de detaliate puteti intra pe anaf.ro.
Va stau la dispozitie telefonic sau prin email
In mare situatia sta cam asa:
Dumneavoastra, in cel mult 15 zile de la incheierea contractului, mergeti cu actele pe care le-ati mentionat mai sus, la administratia financiara pe raza caruia se afla imobilul.
In aceasta faza depuneti declaratia 220 in care se comleteaza venitul estimat.
pe baza acestei estimari organul financiar emite declaratia de impunere, in care se mentioneaza ce sume trebuie sa platiti si care este scadenta acestora.
impozitul este de 16%, dar din venitul net. Venitul net se stabileste prin scaderea din venitul brut a unei cote de 40% si a CASS.
Ca sa nu va incurce toate aceste detalii va pot da un exemplu, fara a garanta ca este corect in totalitate. Daca dumneavoastra o sa inchiriati cu 250EUR/luna. pe an inseamna 3000EUR. Din acestia 165EUR platiti CASS si 262EUR impozitul.
Daca o inchiriati pentru un an, dar reziliati contractul dupa cateva luni, depuneti formularul 220 la care atasati actul de reziliere(aceasta este partea cea mai importanta, clauzele contractului si conditiile de reziliere/denuntare).
Anul viitor, pana pe 25 mai, trebuiesa depuneti declaratia 200, in care se declara venitul realizat. Pe baza acestuia o sa se stabileasca daca trebuie sa platiti diferente sau daca ei trebuie sa va plateasca dvs.
.
Poate va ajuta si ghidul realizat de ANAF "Ghid fiscal al persoanelor fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor - actualizat în data de 23.03.2016".