Am dat un anunt de inchiriere a unei garsoniere in Bucuresti, in centru, stradal. A venit un cuplu care s-a uitat, a deschis si inchis geamurile, a verificat apa etc., au zis ca vor sa stea un an.
Am semnat un contract tip al agentului care i-a adus. Contractul este pe un an. Ei mi-au dat in avans, din initiativa lor, banii pe cinci luni + garantia (echivalentul unei chirii pe o luna), deci banii pe sase luni.
A doua zi, eu am dat acesti bani la un credit pe care-l am la o banca.
In toiul primei nopti, m-au sunat ca vor sa plece si vor banii inapoi pt. ca e zgomot (ceea ce puteau vedea si cand au vizitat si au deschis/inchis geamurile: e central, e stradal, nu e langa parc).
Eu nu am acesti bani si nici nu stiu cum sa fac rost de ei, este o suma destul de mare. Ce drepturi am in aceasta situatie? Trebuie sa le returnez intreaga suma?
Nu uitati, dupa ce stau 2 luni, le dati banii doar pe 2 luni inapoi caci e posibil sa va faca intentionat datorii la lumina/caldura/intretinere....mai mari decat "luna" achitata ca si garantie.
Alta varianta e sa le spuneti ca le dati inapoi daca va ajuta sau asteapta sa gasiti alti chiriasi care sa va dea o anumita suma in avans.
In plus din acesti bani le puteti opri partea dvs. de comision pe care ati dat-o la agent "din cauza lor". In mod normal agentul trebui sa isi asume pierderea pentru faptul ca a adus niste clienti "nehotarati" caci dvs. ati fost de buna credinta. De ce ar trebui sa va luptati dvs. pt recuperarea comisionului avand in vedere ca prin razgandirea lor va aduc ei acest prejudiciu?
Din punct de vedere legal sunteti acoperita, totusi eu as recomanda sa va intelegeti omeneste. Daca ati platit agentului ceva scadeti din avansul pe care vi l-au dat, si vedeti in ce masura e posibil sa le restituiti banii si sa plece. Sigur ca e vina lor dar poate sunt prea tineri si naivi si nu merita sa construiti pe obligatii si resentimente.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Am rezolvat pana la urma cu o discutie in care le-am explicat ca imi va lua cateva saptamani sa fac rost de bani si ca le voi opri chiria pe o luna, dat fiind ca am pierdut cam o luna pana sa pot inchiria din nou.
Au fost de acord, au plecat a doua zi si le-am dat banii inapoi in cateva saptamani, minus chiria pe o luna.
Ca raspuns celor care au sugerat sa ma uit in contract: contractele facute de agentii sunt absolut inutile, nu se specifica acolo mai nimic care sa fie util. Nici nu stiu daca sunt legale, sau valabile in instanta, dat fiind ca nu au stampila, nu au decat niste semnaturi... in fine.