avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Elemente contradictorii intre contract si lege privind ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Elemente contradictorii intre contract si lege privind demisia

Buna ziua,

Imi puteti oferi un sfat/o indrumare pentru urmatoarea speta:

In cazul de fata, contractul individual de munca a fost incheiat in anul 2011, facandu-se referire la legea 53/2003 - potrivit careia la art. 79, alin. 4, prevede ca "Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie".

Articolul sus mentionat, a fost modificat ulterior potrivit art. 81, alin. 4, din acelasi act normativ, cu urmatorul continut: "Termenul de preaviz este cel convenit de parti în contractul individual de munca sau, dupa caz, cel
prevazut în contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie"

Precizez ca am semnat contractul individual de munca in anul 2011, iar la rubrica "Alte clauze" litera c, din contractul sus mentionat este stipulata urmatoarea sintagma:
"Perioada de preaviz in cazul demisiei este de 20 de zile calendaristice conf. legii 53/2003 - Codul Muncii sau contractul colectiv de munca"

In situatia actuala, eu vreau sa imi dau demisia, si doresc sa stiu care este perioada de preaviz ce mi se aplica.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters410464 , utilizator 20:33, 5 Noiembrie 2016
In acest caz, termenul de preavizul nu putea fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu functii de execuţie (situatie valabila pana la 30.04.2011).

Asadar, in cazul dvs., mai intai trebuie sa se constate nulitatea clauzei respective si aplicate apoi prevederile legislatiei in vigoare la data incheierii c.i.m.

Potrivit alin.4 al art.57 C.mun., in situaţia în care o clauza este afectată de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligaţii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.

Constatarea nulitatii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor, iar dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.
Iar in cazul in care se ajunge de comun acord la reducerea perioadei de preaviz sau la renuntarea definitiva la acesta, angajatorul trebuie sa imi dea in scris aceasta decizie?
As vrea sa fiu protejat de un eventual abuz.

Potrivit spuselor dvs, angajatorul nu are voie sa imi impuna sa raman 20 de zile lucratoare, conf noilor legi - acest lucru putand fi considerat nelegal; am inteles corect?
1. Este bine sa vi se dea in scris reducerea perioadei de preaviz sau la renuntarea definitiva la acesta.

2. Ati inteles corect .
Multumesc frumos pt. sfaturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programator cu 30 zile calendaristice pentru demisie ? pm_35 pm_35 Buna ziua ! In luna decembrie 2010 am semnat un Contract individual de munca pentru functia de programator, cod 213102 conform COR, care prevede un termen ... (vezi toată discuția)
Act aditional cm morys morys Este posibila si legala modificarea termenului de preaviz in cazul demisiei, de la 15 la 25 zile si de la 30 zile calendaristice la 45 zile lucratoare, ... (vezi toată discuția)
Demisie si concediere valcris valcris In cazul functiilor de executie, perioada de preaviz in cazul concedierii este de 20 zile lucratoare ? Dar in cazul demisiei salariatului ? Multumesc. (vezi toată discuția)